Veszélyesebb lehet a dízelautó a Trabantnál

2004.10.27. 13:51
Fotó: MTI
Nem bír el több autót a város

A katalizátorok sem problémamentesek, ugyanis fémvegyületeket bocsátanak a levegőbe. Az EU-ban 1992 óta, Magyarországon 1996 óta már csak katalizátorral ellátott autót lehet forgalomba hozni. A katalizátor az üzemanyag elégetéséből származó szennyező anyagokat, mint például a szén-monoxid, a szén-dioxid, és nitrogén-dioxid kevésbé ártalmas anyaggá alakítja át. Ehhez a folyamathoz különböző fémeket használ, palládiumot, platinát és ródiumot. A legújabb kutatások szerint a katalizátorok nem csak az átalakított anyagokat, hanem ezeket a fémeket is a levegőbe bocsátják. Ezek bekerülhetnek az emberi szervezetbe vagy az út menti növényzetbe.

Simon Gergely, a Levegő Munkacsoport tagja  szerint ez a folyamat egyelőre nem jelent valós veszélyt, de mindenképpen figyelemmel kell kísérni. Ezek az anyagok élettani hatását még vizsgálják, de a platina és más platinafémek allergiakeltő hatása egyre ismertebb. Nemrégiben az Európai Unió is elindított egy ilyen irányú kutatási programot. Magyarországon az ELTE Kémiai Technológiai és Környezetkémiai Tanszékén átfogó aeroszolkutatás részeként nemzetközi együttműködés keretében tanulmányozzák a légköri platinafémek viselkedését, koncentrációját, valamint vizsgálják az emberi szervezetbe való beépülésüket is.

Simon szerint nagyobb probléma ennél a katalizátorok helytelen karbantartása és ellenőrzése. A katalizátorok élettartama véges, elvileg gyakran kellene cserélni őket. Magyarországon az autók átlagéletkora elég magas, és ezekben nem cserélik kellő időközönként a katalizátorokat. A zöldkártya kibocsátásánál csak a szén-dioxid- és szén-monoxid-kibocsátást mérik, a nitrogén-dioxid-kibocsátást egyáltalán nem. Egy régi katalizátor a nitrogén-oxidot képes legkevésbé semlegesíteni, tehát egy 11 éves autóban a katalizátor már nem működik hatékonyan. Ezt látszik bizonyítani, hogy míg a szén-monoxid és a szén-dioxid koncentrációja csökkent az elmúlt tíz évben Magyarországon, a nitrogén-dioxid mennyisége egyre nő.

Budapest szennyezettsége Magyarországon belül kiugróan magasnak számít, különösen a rengeteg autó miatt. Simon szerint hiába lesznek környezetbarátabbak az autók, ha a számuk egyre csak nő. Manapság Budapesten naponta egymillió autó közlekedik, Simon szerint ennél többet már nem bír el a város: "Budapest megtelt". Az Dr. Páldy Anna is egyetért ezzel, szerinte a forgalomi rend és szabályozás átalakítására van szükség ahhoz, hogy csökkenteni lehessen Budapest szennyezettségét. Nagy szükség lenne a teherforgalom kiszervezésére Budapestről, ugyanis a szennyezés nagy része a teherautók és a kamionok miatt van. A személyfogalmat is szükséges lenne csökkenteni, illetve ésszerű forgalomeltereléssel a dugókat mérsékelni, mert az autók álló helyzetben bocsátják ki a legtöbb káros anyagot.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK