A napokban megjelenő felsőoktatási felvételi tájékoztató már az új háromciklusú képzésnek megfelelő szakokat tartalmazza annak ellenére, hogy a főiskolai-egyetemi képzést felváltó, új struktúrának nincs meg a törvényi háttere. Az új tipusú képzést szabályozó rendeleteket ugyanis formai okok miatt hétfőn megsemmisítette az Alkotmánybíróság. A Fidesz szerint mindez káoszt okozhat, az oktatási tárca viszont állítja, év végéig a parlament elé kerül a hiányzó jogszabály.

"Óriási káosz keletkezhet a felsőoktatásban az Alkotmánybíróság (AB) hétfői döntése miatt" - jelentette ki az [origo]-nak a Fidesz kulturális tagozatának elnöke. Pálinkás József szerint a probléma oka, hogy a szerdán megjelenő felsőoktatási felvételi tájékoztató az Alkotmánybíróság által megsemmisített kormányrendeletekre támaszkodik.

Az alkotmánybírák által kifogásolt rendeletek a többciklusú, lineáris képzési struktúrára jövő évi bevezetését tartalmazták. Ennek értelmében a jelenleg főiskolai-egyetemi képzést egy háromfokozatú rendszer váltja fel: három év elvégzése után már diplomát kapnának a hallgatók. Ezután lehetőség lenne további két év tanulással magiszteri fokozatot szerezni, a harmadik fokozat pedig a doktorandusz képzés lenne. Az AB formai okok miatt megsemmisítette a rendeleteket, indoklása szerint a jelenlegi felsőoktatási törvény nem írható felül alacsonyabb rendű jogszabálynak számító kormányrendelettel.

Az AB döntése értelmében így továbbra is a főiskolai-egyetemi képzési forma van érvényben. Az új felvételi felsőoktatási tájékoztató viszont már az új rendszer alapján készült, így az a jelenlegi 415 alapszak helyett már csak 75 alapszakot tartalmaz. A Fidesz és a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete szerint amennyiben nem sikerül az oktatási tárcának a január elsejéig rendezni a helyzetet jövő szeptemberben nem indulhat meg az új struktúra szerinti képzés. Az új szakokra ugyanis nem tudnak időben jelentkezni a diákok. 

"Az AB döntése miatt a felsőoktatási reform nincs veszélyben, pánikkeltés ezt állítani" - jelentette ki az [origo]-nak a tárca felsőoktatással felelős feladatokért felelős helyettes államtitkára. Mang Béla szerint a minisztérium december végéig gondoskodik a szükséges jogszabályról, részleteket azonban kérdésünkre nem árult el a politikus. A kormány a szükséges jogszabályt valószínűleg a reform költségvetési vonzatai miatt a költségvetési törvényhez benyújtott egyéni módosító indítvány révén próbálja meg elfogadtatni. A módosító indítványt azonban minél előbb be kell nyújtania, a költségvetés végszavazása ugyanis december 20-án lesz.