Április óta nem sikerült megegyezni az új alkotmánybírák személyéről, a négytagú jelölőbizottságnak. Jelenleg még csak két hiányzó alkotmánybíró van, ám december 23-tól a testület újabb tagja távozik. Ezzel működőképességének határára sodródik az alkotmánybíróság - írja a Népszabadság.

Április óta nem tud egymással megállapodni a négy parlamenti párt az új alkotmánybírák személyéről. Pedig december 23-ával már három üres hely lesz a testületben, ahonnan Németh János és Czúcz Ottó után Strausz János is távozik. Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke már áprilisban figyelmeztetett arra, hogy ezzel "a köztársaság egyik alkotmányos alapintézményének működőképessége forog kockán" - írja a Népszabadság.

A helyzetre jellemző, hogy ha nem találnak sürgősen új tagokat, akkor karácsony után egy ember betegsége, vagy külföldi útja miatt megbénulhat a testület, amire még soha nem volt példa. Ezért is meg kellene hogy állapodjon már a négytagú - Fodor Gábor (SZDSZ), Herényi Károly (MDF), Répássy Róbert (Fidesz) és Vastagh Pál (MSZP) - jelölőbizottság az új alkotmánybírák személyében.

Eddig azonban semmire sem mentek egymással a pártok képviselői, egy, a lapnak nyilatkozó jogászprofesszor szerint: "A markáns véleményű, karakteres tudósokat sajnos kölcsönösen kilövi a két oldal."

A lehetséges jelöltek személye is sokat változott április óta. Akkor a kormányzat Halmai Gábor jogászprofesszort, az ellenzék pedig a volt kisgazda képviselőt, Pokol Béla egyetemi tanszékvezetőt ajánlotta. Később felmerült Majtényi László volt adatvédelmi biztos neve, de a Fidesz róla sem akart hallani. Az utóbbi hetekben azonban úgy tűnik, körvonalazódik a megoldás. Az MSZP és az SZDSZ Bragyova András alkotmányjogászt, míg az ellenzék Kovács Péter nemzetközi jogászt, a Miskolci Egyetem tanszékvezető egyetemi tanárát jelöli. A harmadik, jelölt Paczolay Péter, a Köztársasági Elnöki Hivatal helyettes vezetője lehet, akinek személyét mindkét oldal elfogadja, egyedül csak azon huzakodnak már, hogy melyikük terjessze elő a jelölését - írja a Népszabadság.