Megérkezett Irakból a magyar katonák első csoportja

2004.12.22. 11:54

Megérkezett Budapestre az Irakból hazatérő katonák első csoportja. A szállítási feladatokat ellátó magyar katonák közel másfél évig segítették a szövetségeseket. A hazaérkező katonák az estét egy szállodában töltik, családjukkal csak holnap, a hivatalos köszöntés után találkozhatnak.

Szerda délután megérkezett Ferihegyre az Irakban szolgáló magyar katonák első 150 fős csoportja. A kontingens további katonái csütörtörtökön érkeznek Magyarországra. A 300 főből álló zászlóalj vasárnap hagyta el Irakot, majd néhány napot Kuvaitban töltöttek a katonák.

Az [origo]-nak nyilatkozó katonák elmondták: tovább maradtak volna Irakban, a külföldi szolgálért ugyanis jóval nagyobb fizetés jár. A hazaérkező katonákat buszokkal szállítják a központi szálláshelyre, a családtagjaikkal így csak csütörtökön találkozhatnak.

Az iraki magyar misszió azért hagyta el Irakot, mivel az év végén lejáró mandátumát az Országgyűlés nem hosszabbította meg. Így másfél évet töltött Irakban (többszöri váltással) a kontingens. A magyar katonák szállítási feladatokat láttak el Irak középső és déli részében lengyel parancsnokság alatt.

KAPCSOLÓDÓ CIKK