Csütörtökön megállapodnának a gazdák

Vágólapra másolva!
A demonstráló gazdák megbízottai csütörtökön 13 óráig meg kívánnak állapodni az agrártárca képviselőivel - közölte Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a szerdai tárgyalások befejezését követően.
Vágólapra másolva!

A Magosz elnöke utalt arra, hogy az általuk szabott határidőt azért lépték túl a tárgyalásokkal, mert láttak esélyt a megegyezésre. Jakab István úgy gondolja, hogy csütörtökön 13 óráig az agrártárcának el kell döntenie, hogy akarja-e a megegyezést vagy sem. Az érdekképviseleti vezető szerint a legkritikusabb pontokban - ezek a gabonaintervenció és a költségvetést érintő kérdéskörök - megmerevedtek az álláspontok. A Magosz elnöke úgy látja: a költségvetést érintő kérdésekben még lehet tárgyalni a minisztériummal, ám a gabonaintervenció ügyében teljes elutasítást érzékelt. Jakab István aláhúzta: a gabonaintervenció kérdésének rendezése nélkül a gazdák nem fognak megállapodni.

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter azt nyilatkozta, hogy a szerdai tárgyalásokon ismét megvitatták azt a tíz pontot, amelyet a megbeszélések elején kitűztek megoldandó problémaként. A miniszter szerint néhány feszültségpont még mindig maradt a szerdai tárgyalásokat követően. Az egyik a gabonaintervenció, a másik pedig az adósságkonszolidációs kérdéskör. Az agrártárca irányítója jelezte: a gabonaintervenciónak a fizikai lehetőségek szabnak határt, ennek mértékéig tudják csak vállalni a termény átvételét. Németh Imre emlékeztetett rá, hogy a tárgyalások befejezése nem az agrártárcán múlik. Ami emberileg, jogilag és költségvetésileg lehetséges, mindent megtesznek a megegyezés érdekében.

A gazdák és az FVM képviselői között a tárgyalások csütörtökön 9 órakor folytatódnak a Budapesten az agrártárcánál.