Gyurcsány pert nyert Pokorni ellen

Vágólapra másolva!
Nem jogerősen elmarasztalta a bíróság Pokorni Zoltánt, a Fidesz alelnökét, mert tavaly egy sajtótájékoztatón azt állította: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzleti partnere Erdős Ákosnak, a Láng Rt. vezetőjének. Ezzel Pokorni megsértette Gyurcsány jó hírnevéhez fűződő személyiségi jogait az ítélet szerint.
Vágólapra másolva!

Első fokon, nem jogerősen elmarasztalta Pokorni Zoltánt a Fővárosi Bíróság pénteken, mert a Fidesz alelnöke tavaly novemberben egy sajtótájékoztatón azt állította: Gyurcsány Ferenc miniszterelnök üzleti partnere Erdős Ákosnak, a Láng Rt. vezetőjének, illetve hogy Erdős Ákos a miniszterelnök vagyonának kezelője lenne. Pataki Árpád bíró az ítélet kihirdetése során elmondta: Pokorni Zoltán megsértette Gyurcsány Ferenc jó hírnév védelméhez fűződő személyiségi jogait, amikor tavaly novemberi sajtótájékoztatóján azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc Erdős Ákos üzleti partnere lenne.

Elmarasztalta Pokornit azért is, mert azt a valós tényt, hogy 2002-ben a Gyurcsány Ferenc tulajdonába is tartozó vállalkozásokat vásároltak meg Erdős Ákos tulajdonában is tartozó vállalkozások, olyan hamis színben tüntette fel, hogy az értékesítésekkel Gyurcsány Ferenc a vállalkozásokat Erdős Ákos időleges kezelésébe, pillanatnyi tulajdonába adta volna át, és így Erdős Ákos Gyurcsány Ferenc vagyonának kezelője lenne.

A miniszterelnök azért perelte be a Fidesz alelnökét, mert Pokorni Zoltán tavaly novemberi sajtótájékoztatóján elgondolkodtatónak és felháborítónak nevezte azt az eljárást, "ahogyan a Nemzeti Tankönyvkiadót átjátszották Gyurcsány Ferenc üzleti partnerének, Erdős Ákosnak, a Láng Rt. vezetőjének". Pokorni Zoltán egy másik sajtótájékoztatóján azt mondta: Gyurcsány Ferencnek vigyáznia kellett volna, hogy ne tűnjön úgy, korábbi üzletemberi léte és a miniszterelnökként "alá besorolt ÁPV Rt. döntései" összefüggnek.

A bíróság ugyanakkor elutasította a miniszterelnök keresetének azon részét, hogy állapítsa meg a jogsértést, amiért a Fidesz alelnöke szerint "szoros kapcsolatban" áll Erdős Ákossal. A bíróság szerint az is véleménynyilvánításnak tekinthető, hogy Pokorni Zoltán szerint Gyurcsány Ferencnek vigyáznia kellett volna, hogy ne tűnjön úgy, korábbi üzletemberi léte és a miniszterelnökként hozott döntései összefüggnek.