Tagadja a vádakat az izraeli nagykövet

Vágólapra másolva!
Állítólag nem beszél angolul és magyarul is csak alig, diplomáciai ügyek helyett inkább privát ingatlanügyei foglalkoztatják, ráadásul állítólag több éttermi számlát sem fizetett ki Izrael magyarországi nagykövete, az izraeli külügyminisztérium belső jelentése szerint. A politikai kinevezettként számon tartott diplomata által állítólag elkövetett szabálytalanságokat már vizsgálják az izraeli illetékesek. A nagykövet nyilatkozatban utasította vissza a szerinte alaptalan vádakat.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot indított az izraeli külügyminisztérium a magyarországi nagykövetségről jelentett szabálytalanságok ügyében - közölte az izraeli hadsereg rádiója. A The Jerusalem Post című újság hétfői internetes kiadásában idézett rádióhír szerint Amikam Lévi, az izraeli külügyminisztérium illetékese egy belső jelentésben azt állítja, hogy Dávid Admon budapesti nagykövet szabálytalanságokat követett el munkája végzése közben.

A jelentés szerint Admon nem beszél angolul és magyar szókincse is erősen korlátozott - írta a napilap utalva arra, hogy a nagykövet Szilvan Salom külügyminiszter politikai kinevezettje volt. A jelentés megemlít egy üzletemberekkel tartott, nagykövetségen kívüli találkozót is azt állítva, hogy Admon figyelmét sokkal inkább lekötik az ingatlanügyletek és próbálkozásai, hogy megvesse lábát a helyi üzleti életben, mint a Magyarországhoz fűződő izraeli diplomáciai kapcsolatok irányítása.

Az állítólag adósságoktól szorongatott Admont azzal is megvádolták, hogy nem fizette ki számláit budapesti éttermekben. Izrael egyesült államokbeli nagykövetének, Dániel Ajalonnak bűnlajstromához hasonlóan a jelentés felhívta a figyelmet arra is, hogy Admon felesége megalázóan bánik a követségi alkalmazottakkal. A jelentés felsorolt több vitatható kiadási tételt is a nagykövetségen, köztük a Függetlenség Napja alkalmából 2004-ben adott pazar fogadást is. A The Jerusalem Post szerint a kifogásokat még nem vizsgálták ki teljesen, és a jelentés követségi alkalmazottak tanúvallomásain alapul.

A nagykövet tagadja a vádakat

A nagykövet az izraeli közszolgálati rádiónak hétfő délelőtt adott nyilatkozatában a külügyminisztériumi jelentés minden egyes elemét tagadta. "Kiváló munkát végzek. Mindenhonnan elismerést kapok tevékenységemért. Ha valaki megint el akar jönni és ellenőrizni kívánja ezeket a rosszindulatú híreszteléseket, akkor szívesen látom" - mondta Admon.

"A feleségem havonta vagy kéthavonta egyszer jelenik meg a nagykövetségen. Nincs kapcsolata a nagykövetségen dolgozó emberekkel azon kívül, hogy köszön nekik és megkérdezi, hogy vannak és időnként érdeklődik a családjuk felől. Ki állíthatja ezek után, hogy megalázza az embereket? Mindenki, aki ismeri a feleségemet tudja, hogy ez teljesen távol áll tőle."

Arra a felvetésre, hogy elidegenítette a magyarországi zsidó közösséget (a külképviselettől), Admon kijelentette: "nagyon közel állok a zsidó közösséghez. Péntekenként megpróbálom felkeresni a magyarországi zsinagógákat. Mindenütt lelkesedéssel fogadnak".

Admon szerint a legújabb külügyminisztériumi vádaskodások nem kifejezetten a személye ellen irányulnak, hanem egy nagyobb ívű belső harc részét képezik. "Ez egy olyan háború, amelyet már jóval az odaérkezésem előtt vívtak" - hangoztatta a nagykövet.