Becsületrendet kap Szili Katalin

Vágólapra másolva!
Szili Katalin parlamenti elnök pénteken veheti át a Francia Becsületrend Parancsnoki Keresztjét. Ezt a kitüntetést korábban megkapta például Martonyi János külügyminiszter és Dávid Ibolya, az MDF elnöke, parlamenti alelnök is.
Vágólapra másolva!

Jean-Pierre Kelche tábornagy, a Francia Becsületrend nagykancellárja adja át pénteken a Francia Becsületrend Parancsnoki Keresztjét Szili Katalin házelnöknek.

A díjat még Bonaparte Napóleon alapította 1802-ben, 1804-ben adományoztak először ilyen kitüntetést. A Becsületrend egyben testület is, a kitüntetettek közössége. A Becsületrendnek jelenleg három fokozata van: lovagi, tiszti és parancsnoki, illetve két rangja: nagytiszt és nagykereszt. Az 1962-es kódex fokozatok és rangok szerint határozza meg az adható kitüntetések maximális számát. A Becsületrendnek először csak a lovagi fokozatát lehet megkapni. A felvétel a rendbe és az előmenetel a köztársasági elnök által háromévenként rögzített keretszám szerint történik. A külföldiek mentesülhetnek a fokozati hierarchia alól. A Becsületrendnek maximum 125 ezer tagja lehet, ezen belül 65 százalék katona, 35 százalék polgári személy.

A magyarok közül többek között Mádl Ferenc köztársasági elnök, Medgyessy Péter volt miniszterelnök és Balázs Péter volt EU-biztos kapott lovagi fokozatot. Medgyessy késöbb a főtiszti rangot is megkapta, Mádl pedig a nagykereszt birtokosa lett, csakúgy, mint Göncz Árpád volt köztársasági elnök. Parancsnoki fokozatot például Martonyi János volt külügyminiszter és Dávid Ibolya parlamenti alelnök, az MDF elnöke is kapott.

[origo]/MTI