Kísérleti nyúlnak érzik magukat az érettségizők

Vágólapra másolva!
Nevetséges, tragikus, idegesítő - jellemezték az érettségibotrány miatt kialakult helyzetet azok az [origo] által megkérdezett diákok, akik szombaton kényszerűségből megint nekifeküdtek a matekvizsgának. Arról megoszlott véleményük, hogy könnyebb vagy nehezebb volt-e az új feladatsor, abban azonban minden ismétlő egyetértett, hogy a vizsgákat követő botrány miatt kialakult bizonytalanság se az érettségi tekintélyének, se a végzősöknek nem tett jót. Hétvégén 43 ezer diák ismétel matekból.
Vágólapra másolva!

Kihalt folyosón pityergő lány és a vizsga nehézségéről szóló pusmogás adta meg az alaphangulatát a szombati érettségiknek. Hétvégén 43 ezer diák írja újra a középszintű matekérettségit. Az ismétlésre azért van szükség, mert a május eleji érettségiket megelőzően az internetre kerültek a tételek, így az Oktatási Minisztérium érvénytelenítette a középszintű vizsga eredményét. A diákok választhattak: újra elmennek érettségizni ezen a hétvégén vagy év végi jegyüket kérik.

"A-szor c-szer kettő" - vitatta meg az egyik feladat megoldását néhány lány az [origo] által szombaton felkeresett patinás fővárosi gimnáziumba. A tanárok bíztatóan bólogattak: nem nehezebb a vizsga, mint az előző, hasonlóak a feladatok. Erről azonban a diákok véleménye erősen megoszlott.

"Tragikus" - mondott rövid véleményt egy náthásan vizsgázó lány az érettségi körül kialakult botrányról és az ismétlésről. "Zuhan a színvonal. A próbaérettségi nehéz volt, az első érettségi könnyebb ez pedig még annál is könnyebb" - mondta, mégsem volt boldog egyáltalán: "az előző vizsgám 95 százalékos lett. Majdnem az egész osztálynak ötösre sikerült. Nem örülök, hogy újra kellett írni" - panaszkodott. Ráadásul az érettségi körüli hozavona is elkedvetlenítette. "Nem szabadna megengedni, hogy ezzel szembesüljünk először a nagybetűs életben".

"Az idegesítő az, hogy kísérleti nyulak vagyunk és sokáig bizonytalanság volt" - méltatlankodott egy copfos fiú, aki egy óra alatt lezavarta az egész vizsgát, így egyáltalán nem bánta, hogy újra kellett írni a matekot. Szerinte a vizsga első része szándékosan volt könnyebb az előzőnél, hogy ne kelljen senkit megbuktatni. A feladatmegoldás már kicsit keményebb diónak bizonyult, de az sem okozott komoly gondot. Úgy vélte, hogy Magyar Bálint oktatási miniszter egyértelműen nem tehető felelőssé az érettségibotrányért. "A kétszintű vizsga ráadásul jobb is és nyugaton is ez az elfogadott" - mondott néhány támogató szót.

Egész más véleményen volt egy körzőkészlettel és négyjegyű függvénytáblázattal felfegyverkezett diák, aki jóval nehezebbnek találta a megismételt vizsgát, mint az eredetit, főleg a kombinatórikai feladatok miatt, ami nem igazán ment neki. Érzése szerint így sem lett rossz az érettségije, de az előző sokkal jobban sikerült. Bár azzal ő is tisztában volt, hogy kérhette volna év végi jegyét, mégis úgy találta, ez nem a legbiztosabb megoldás. "Nem akartam az év végi jegyet, mert nem akartam, hogy a későbbiekben bármilyen módon támadható legyen, hogy nincs matekérettségim" - mondta. Az új vizsga és a bizonytalanság pedig a szóbelikre való készülést is nehezítette szerinte, úgyhogy a kialakult helyzetről csak annyit mondott: "nevetséges".