Kiengedték a Moszkva téri kardos szurkálót

Vágólapra másolva!
Fővárosi Bíróság megszüntette annak a 17 éves gyanúsítottnak az előzetes letartóztatását, aki május 8-án karddal megszúrt egy 15 éves fiút a Moszkva tér közelében. "Önmagában a bűncselekmény tárgyi súlya nem alapozza meg a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását" - írja a bíróság. Csütörtökön tartották a bizonyítási kísérletet, ahol a szereplőkkel újrajátszatták az eseményeket, ami azonban nem vezetett új eredményre.
Vágólapra másolva!

"A Fővárosi Bíróság mint másodfokú bíróság a mai napon kelt végzésében - megváltoztatva az elsőfokú bíróság határozatát - a fiatalkorú Gy. Mihály ("Mortimer") gyanúsított előzetes letartóztatását megszüntette, és azonnali szabadlábra helyezését rendelte el" - olvasható a bíróság közleményében. A bíróság egyúttal lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a gyanúsítottal szemben, és úgy rendelkezett, hogy hetente egy alkalommal ellenőrzés céljából köteles megjelenni a lakóhelye szerinti illetékes rendőrkapitányságon.

A másodfokú bíróság újonnan beszerzett dokumentumok - így a fiatalkorú gyanúsított - iskolai jellemzése alapján megállapította, hogy a fiú eddigi életvezetésével kapcsolatban kifogás egyáltalán nem merült fel, iskolai kötelezettségének maradéktalanul eleget tett és megfelelő családi háttérrel rendelkezik. "Mindezekre, valamint Gy. Mihály személyi körülményeire tekintettel, a másodfokú bíróság úgy ítélte meg, hogy önmagában a bűncselekmény tárgyi súlya nem alapozza meg a legszigorúbb kényszerintézkedés alkalmazását" - írja az FB sajtótitkársága.

A Pesti Központi Kerületi bíróság május 22-én nem jogerősen 30 napra előzetes letartóztatásba helyezte a fiút, arra hivatkozva, hogy a bírói gyakorlat szerint, ha három évnél súlyosabb büntetés várható, fel kell tételezni a szökés, elrejtőzés veszélyét, még akkor is, ha ennek semmiféle objektív oka nincs.

Május 8-án Budapesten a 21-es buszon, a Moszkva tér közelében lévő megállóban, egy hatfős, katonai jellegű ruhát viselő társaság egyik tagja karddal átszúrt egy 15 éves roma fiút. A rendőrség elfogta a bűncselekményt elkövető, 17 éves, törökbálinti - magát romának valló - szakközépiskolást, aki egy be nem jegyzett hagyományőrző társaság tagjaként társaival éppen azért ment a Normafához, hogy harcművészetet gyakoroljanak.