Vágólapra másolva!
Nem engedték be a Munkáspárt kongresszusára a pártból kizárt alelnököt, Vajnai Attilát. Vajnai Jogállása egy felfüggesztett bírósági eljárás miatt tisztázatlan. A kizárt alelnök mintegy kétszáz párttaggal átvonult a Csepeli Munkásotthonba, és új pártkongresszust készít elő. A Munkáspárt eközben nevet váltott. Új neve: Magyar Kommunista Munkáspárt.
Vágólapra másolva!

Vajnai Attilát, a Munkáspártból kizárt - de a kizárás nem jogerős bírósági felfüggesztése miatt jelenleg tisztázatlan jogállású - alelnököt nem engedték be arra a kongresszusra, amelyet Thürmer Gyula, a párt elnöke hívott össze az egykori Csepel Művek üzemcsarnokába. Ezt szóvá tették azok a párttagok, akik bejutottak a rendezvényre. Követelték, hogy szüntessék meg ezt a törvénysértést. Mivel erre nem került sor, ezért azok a tagok, akik törvénytelennek tartották a kongresszust, kivonultak, és átjöttek a Csepeli Munkásotthonba, hogy megszervezzék a törvényes pártértekezletet - mondta el a történteket Vajnai Attila.

"Közel kétszáz ember jött át velem" - tette hozzá. A Fővárosi Bíróság, nem jogerős végzésében, amely végzést az MTI rendelkezésére bocsátották, felfüggesztette a Munkáspárt Központi Bizottságának azon határozatát, amellyel kizárták Vajnai Attila alelnököt és Fratanolo János elnökségi tagot, illetve amellyel összehívták a 21. kongresszust.

Vajnai Attila később a Csepeli Munkásotthonban tartott értekezlet szünetében bejelentette, hogy megválasztották a Kongresszusi Előkészítő Bizottság tagjait. "Ez a bizottság a mai naptól kezdve a Munkáspárt szervezeti szabályzatának megfelelően előkészíti a 21. kongresszus összehívását, megszervezi, hogy taglétszám-arányosan az alapszervezetekben közvetlenül delegáljanak küldötteket erre a kongresszusra, hogy ezáltal törvényesen meg tudjuk tartani a 21. kongresszust" - tette hozzá.

Névváltás

A Munkáspárt szombati budapesti kongresszusa döntő többséggel, 17 nem szavazat és nyolc tartózkodás mellett elfogadta a párt központi bizottságának javaslatát, hogy a tömörülés elnevezése Magyar Kommunista Munkáspártra változzon. A Munkáspárt szervezeti szabályzata értelmében pártszavazás szükséges ahhoz, hogy az új név hivatalossá váljon. Erre még az idén sor kerül.