Ötmilliót is kaphatnak a fizetés fölött a képviselők

Vágólapra másolva!
Van olyan képviselő, aki szüleinek fizeti ki az országgyűlési képviselőknek járó szállás-támogatást. Más inkább panzióban lakik, ha Budapesten kell éjszakáznia. Akadt olyan, aki ruhákra költ a képviselői költségtérítésből, más azonban úgy vélte, ez a keret nem arra van, hogy elegánsan öltözzenek a politikusok. Szociális támogatást is fizetnek költségtérítésből: egy képviselő egy hozzá forduló néninek hozzátartozója temetésére adott a keretből. Jótékonykodni és ajándékozni sokan szeretnek keretük terhére.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozták a múlt héten az Országgyűlés honlapján a képviselői költségtérítések 2002-2004 közötti összegét. Ebből kiderült, hogy összesen 108 politikus vehette fel tavaly a maximális, 3 millió 801 600 forintnyi költségtérítést. Emellett a legtöbben szintén több millió forintot kaptak a képviselői munkájukkal összefüggő kiadásokra. Sok vidéki képviselő egymillió forint körüli összeget költhetett el tavaly budapesti szállásra. Az [origo] megkérdezett több politikust arról, mire költik az esetenként többmilliós támogatást.

Szitka Péter (MSZP, Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi lista) a maximális, 3 801 600 forintos költségtérítést kapta 2004-ben, emellett szállásra is a képviselőknek járó legmagasabb összeget, 1 188 000 forintot vehetett fel. A politikus azt mondta, albérletet azért tart fenn, mert sokszor már vasárnap este felutazik Budapestre, hétfőn és kedden szinte mindig, néha szerdán is ott alszik. A költségtérítés nagy része utazásra megy el - mondta Szitka, aki hozzátette: nem mindig vasúttal utazik fel a fővárosba Borsodból, autóval is szokott közlekedni. Mivel 220 kilométerre lakik Budapesttől, a benzinköltség már komoly tétel esetében - mondta. Emellett más politikusokat, külföldi vendégeket, vállalkozókat szokott meghívni, így reprezentációs kiadásai is vannak. Szitka elárulta azt is, hogy öltözködésre is költ ebből a pénzből.

Pósán László (Fidesz, Debrecen) szintén a legmagasabb összegű költségtérítést, 3 801 600 forintot kapott tavaly. A képviselő azt mondta, mivel 250 kilométerre lakik Budapesttől, sokat utazik. Nem feltélenül hetente kétszer kell megtennem a lakóhelyem és a Parlament közötti távolságot, mert van, amikor tévéműsorban kell szerepelnem este vidéken, majd még aznap vissza kell érnem Budapestre - mondta a képviselő. Pósán elmondta azt is, hogy nem lakást bérel, hanem panzióban lakik, amikor a fővárosban éjszakázik. Ezt azzal indokolta, hogy nehéz kiszámolnia, menyi időt kell itt töltenie. Emellett kényelmes is ez a megoldás, mert nem kell az ágyneművel, reggelivel bajlódnia. A telefon is komoly költség, mert nincs a frakció által biztosított készüléke. Emellett a reprezentációs költségeket említette. Közölte azt is, hogy nem csak vendéglőkben hagy ott sok pénzt, sok szervezet is megkeresi támogatási kérelemmel. Most nyáron egy egyesület lakótelepi hátrányos helyzetű gyerekeknek szervezett tábort, de nem kapták meg a beígért pénzt az aláírt szerződés ellenére. Pósán, hogy segítsen az egyesületnek, jótékonysági estet szervezett, és maga is adott rögtön 50 ezer forintot a költségtérítési keretéből a szervezetnek. Előfordult, hogy egy nénike nem tudta eltemetni hozzátartozóját, neki is adtam, azt nem mondhattam neki, hogy forduljon Gyurcsányhoz - hozott még egy példát a fideszes képviselő.

Újhelyi István (MSZP, Szeged) 3 088 800 forint költségtérítést és 1 188 000 forint szállástámogatást vehetett fel tavaly. A politikus azt mondta, nem tartalékol ebből a pénzből. Egy jó képviselőnél az utolsó fillérig elmegy ez a keret a költségekre. Ami problematikus a költségtérítéssel, hogy akik lébecolnak, azok is ugyanúgy felveszik a pénzt - vélte Újhelyi. Közölte azt is, hogy hihetetlenül magas, havonta sok tízezer forintos telefonszámlát fizet. A ruházkodás is sokba kerül: ha hivatalos delegációval utazik, az országot képviseli, megfelelően kell kinéznie. - Egy héten legalább három-négy eseményre is meghívnak, az összes rendezvényre viszek ajándékot, de ezt el is várják. Egy-egy ajándékcsomag 6-8 ezer forint - mondta Újhelyi. Ha utánaszámolnék, valószínűleg az jönne ki, hogy bőven többet költök, mint amennyit felveszek - vélte a képviselő.

Lengyel Zoltán (Fidesz, Sárbogárd) 3 088 800 forint költségtérítést kapott, emellett 1 188 000 forintot szállásra költhetett el 2004-ben. A politikus azt mondta, ő ebből a keretből nem költ ruhatárára, mert ez nem arra való, mert "öltözködik az is, aki nem képviselő". Lengyel folyamatosan járja az országot, nem csak a választókörzete és a Parlament között ingázik. Iszonyatos magas költségekkel jár, hogy az ember a képviselői munkát el tudja látni - mondta Lengyel, majd hozzátette: havonta 6-8 ezer kilométert tesz meg autóval.

Fotó: MTI
Sokat költenek mobilra a képviselők

Kapolyi László (MSZP, Szabolcs megyei lista) 3 801 600 forint költségtérítést kapott, szállásra azonban nem igényelt támogatást. A leggazdagabb magyar parlamenti képviselő sajátosan értelmezi a képviselői tevékenységgel összefüggő költségeket: jótékony célra költi költségtérítését. A szocialista képviselő választókörzete iskoláinak, szociális otthonainak adja a pénzt.

Arató Gergely (MSZP, Budapest) tavaly 1 801 161 forint költségtérítést és 900 581 forintot szállásköltség-térítést vett fel. Mobiltelefon, gépkocsi, reprezrentációs költség - ez Arató Gergely szerint a három legfőbb tétel. Az oktatási minisztérium államtitkára korábban azért vett fel szállásköltség-térítést, mert Gyálon lakott. Most már ismét fővárosi, és amióta államtitkár, nem él ezzel a lehetőséggel.

Bán Imre (MSZP, Budapest) tavaly augusztus végén lett képviselő, fél év alatt 773 477 forint költségtérítést kapott. A képviselő azt mondta, öltözködésre költ, emellett reprezentációs kiadása vannak, amelyeket a költségtérítésből fizet.

Csige Tamás (MSZP, Hajdúdorog) szintén tavaly augusztus végén lett képviselő, 1 767 948 forint költségtérítést és 552 484 forint szállástámogatást kapott tavaly. Csige azt mondta, a költségtérítés több mint fele utazásra megy el, mivel kocsival jár fel Budapestre, 200 kilométerről, de ő sem csak a lakóhelye és a Parlament között ingázik, Hajdú-Bihar megyében is sok helyre jár. Az utazás mellett telefonra is költ a keretből, de megemlítette azt is, hogy sok rendezvényre visz ajándékokat is, vagy hozzájárulást fizet, akár 50-100 ezer forintot is alkalmanként.

Sági József (Fidesz, Szombathely) szintén a legmagasabb összegű költségtérítést és szállás-költségtérítést kapta tavaly. Az ellenzéki politikus szerint az utazás viszi el a legtöbb pénzt: - Van úgy, hogy egy héten háromszor is Pestre kell mennem, de a választókörzetemben is rendszeresen tartok fogadóórákat különböző településeken - mondta. Ezenkívül reprezentációs célra is költ, sok meghívásnak tesz eleget, de nem szokott üres kézzel érkezni, kisebb ajándékokat visz magával: virágot, üveg bort vagy konyakmeggyet. Sági elárulta azt is, hogy rendszeres kiadással jár az is, hogy ha Budapesten alszik, a szüleinél lakik. A szállás-költségtérítésért kapott pénzt nekik fizeti ki. - Megfogadtam annak idején, hogy a szüleimet támogatni fogom, ha idősebbek lesznek. Mindig van meleg étel, tiszta ruhával várnak. Odahaza megkapom azt a szolgáltatást, amit egy szállodában kapnék meg, de így összekapcsolom a kellemest a hasznossal - indokolt Sági. - Jelentős mértékben hozzájárulok a Fidesz működéséhez is: adott esetben bizonyos dolgokat én fizetek: irodát, telefonszámlát.

Az [origo] korábban pontatlanul fogalmazott Sági József költségtérítésével kapcsolatban. Nem neki jár ugyanis az összes parlamenti képviselő közül a legnagyobb összegű költségtérítés. Valójában egyike annak a 108 képviselőnek, akinek az előírások alapján ( a lakóhely és a főváros közötti távolság miatt) a maximális összegű kötlségtérítés jár. Az érintettől elnézést kérünk.