Nem megfelelően szedjük be a pirulákat

Vágólapra másolva!
Az orvos által felírt gyógyszerek felét rosszkor és nem megfelelő adagokban szedik be a betegek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint. Emiatt becslések szerint csak hazánkban évente 80 ezer beteg kényszerül kórházi kezelésre - írja a Népszabadság. Közben januártól ismét drágulnak a megfázás elleni szerek.
Vágólapra másolva!

Az átlagos magyar beteget magas vérnyomás, érelmeszesedés, szívprobléma gyötri. A képzeletbeli eset kezelésére a lap által megkérdezett tucatnyi háziorvos általában három-hétféle gyógyszert rendelne, pedig a szakirodalom ötféle szer egyidejű szedését már kockázatosnak tartja. A tabletták ugyanis erősíthetik vagy gyengíthetik egymás hatását, így a többféle gyógyszer egyidejű alkalmazásának kiszámíthatatlan következményei lehetnek.

- A háziorvos ennek ellenére nem tehet mást, mint receptet ír. Legfeljebb nagyon figyel, ha átlépi a bűvös ötös számot - mondja Mile György nyíregyházi háziorvos. A doktor máig emlékszik arra az esetre, amikor hát- és ízületfájós betegének érthetetlen módon egyre súlyosabb lett az asztmája. Pár nap eltelt, mire kiderült, hogy melyik tabletta okozza a bajt. Bizonyos fájdalomcsillapítók, a keringésre ható szerek sem adhatók mindig együtt.

Mile György állítja: a háziorvosi informatikai rendszerek eleve jelzik, ha két, egymással nem adható szer kerülne be a terápiába, de még így is bőven marad kockázat. Például, ha a beteg több orvoshoz jár, és mindenütt írat gyógyszert, vagy akár ha a szomszédasszonytól is elfogad pirulát. Ha pedig az alternatív gyógyszerszedésről nem tud a háziorvos, könnyen kialakulhatnak újabb, orvosi kezelést igénylő ártalmak.

Bár a helytelen gyógyszerszedésből adódó kockázatokról, balesetekről Magyarországon nem készült felmérés, a szakértők, külföldi kutatások alapján, 80 ezerre becsülik az orvosságok káros hatásai miatt kórházi ellátásra szorulók számát, és mintegy 700-900 halálesetet írnak a helytelenül alkalmazott terápia számlájára. A legveszélyeztetettebbek a gyerekek és az 55 év felettiek. Míg a kisebbek a túlzott antibiotikum-fogyasztás miatti mellékhatások okán szorulnak újabb orvosi ellátásra, addig az idősebbek azért, mert egyszerre túl sok orvosságot szednek. Ezek rendelésénél pedig nem mindig derül ki időben, hogy melyek szedhetők egymással egyidejűleg. A baj leggyakrabban emésztőszerv-rendszeri panaszokkal, véralvadási problémákkal, gyomorvérzéssel jelentkezik.

Tavaly az Országos Gyógyszerészeti Intézet mellékhatás-figyelő szolgálata több száz orvos részvételével készített felmérést, amelyben azt vizsgálta, hogy a hazai szakemberek mennyire tájékozottak a gyógyszerek káros mellékhatásairól. A megkérdezett orvosok hatvanöt százaléka állította: soha nem jelentett praxisában előforduló mellékhatás miatti következményeket. Ezen nem is lehet csodálkozni, hiszen a mellékhatásokat nem jelentők fele nem is tudta, hová kellene elküldenie észrevételeit ilyen esetben. A felmérésben részt vevők 24 százalékának nem volt ideje foglalkozni a jelentés megírásával, tíz százalékuk pedig egyszerűen nem tulajdonított jelentőséget a mellékhatásoknak.

Drágulnak a megfázás elleni szerek

Január elsejétől ismét drágulnak a népszerűbb láz- és fájdalomcsillapítók, köhögés elleni szerek, orrcseppek, hashajtók, altatók, valamint a vitaminkészítmények. A téli megfázásos időben nélkülözhetetlen szerekért újévtől néhány tíz forinttal számláznak majd többet a patikákban. Az érintett gyógyszerek listája már olvasható a Magyar Gyógyszerész Kamara internetes honlapján.