Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

A világörökséget féltik a volt SZOT-szállótól

Vágólapra másolva!
Bíróságon támadta meg egy civil szervezet a Rózsadomb dunai lejtőjén fekvő egykori SZOT-szálló két emelettel felfelé történő bővítését. Az építést leállíttatták - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Megtámadta a bíróságon a rózsadombi egykori SZOT-szálló átépítési engedélyét a Budapest Világörökségéért Alapítvány. A civil szervezet szerint a ma is városképet zavaró épület két emelettel történő magasítása rontaná a világörökség részét képező budai panorámát. A bíróság pedig a per befejezéséig leállította a munkálatokat - írja a Népszabadság. A lap szerint az első tárgyalás jövő januárban lesz.

Korompay Katalin, az alapítvány építész munkatársa szerint a Rózsadomb ugyan nem a világörökség része, de egyfajta pufferzónának tekinthető, mivel határos vele. Szerinte "városképi hiba" volt már 1971-ben is ekkora szállodát építeni oda.

Horváth Csaba (MSZP), a II. kerület polgármestere szerint ugyanakkor a bírósági végzés még nem jogerős, és mivel csupán azt a kérdést döntik el, hogy a volt SZOT-szálló része-e a világörökségnek, vagy sem. Mivel erre a válasz nem, várhatóan megszüntetik az építkezést tiltó határozatot - közölte a lappal.

A 15 éve torzóként álló építményre a közelmúltban adott építési engedélyt a II. kerület. Az egykori szakszervezeti üdülőt most százlakásos luxustársasházzá alakítanák. Horváth Csaba szerint azért engedélyezték az emeletráépítést, mert így megóvható a körülötte lévő két hektárnyi zöldterület, ahová amúgy még akár három-négy társasházat is fel lehetne húzni - derül ki a Népszabadság írásából.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről