Nem koszorúzhattak a hungaristák

2005.01.06. 17:19

A rendőrök nem engedték be a budapesti Újköztemetőbe azt a négy, fekete ruhába és bakancsba öltözött férfit és egy nőt, akik csütörtök délután Szálasi Ferenc születésnapjáról akartak megemlékezni a 298-as parcellában. A rendőrség eközben ismét előállította Bácsfi Diánát.

Jelentős számú újságíró gyűlt össze, és a rendőrség is több gépjárművel érkezett a budapesti Újköztemető elé csütörtökön, mert a Bácsfi Diána vezette Magyar Jövő Csoport korábban bejelentette: Szálasi Ferenc születésnapja alkalmából megemlékezést tartanak a 298-as parcellában.

A temető bejáratához kora délután négy fekete ruhás, fekete sapkás, bakancsos férfi és egy szürke kabátot viselő nő érkezett, egy koszorút hoztak magukkal. Mindannyiukat igazoltatták a rendőrök, majd közölték velük, hogy sem a rendőrség, sem a temetkezési vállalat nem járult hozzá a politikai megmozduláshoz, ezért arra kérték őket, hogy távozzanak.

A csoport tagjai azt mondták, hogy ennek eleget tesznek. A temető bejáratánál több mint tíz rendőr is felsorakozott az igazoltatás idejére. Az egyik fekete ruhás férfi közölte, hogy ők nem a Magyar Jövő Csoport tagjai, hanem a Magyar Nemzeti Arcvonalat képviselik. A férfi nem akarta elárulni a nevét, sőt a fotósokat többször megkérte, hogy ne készítsenek felvételt, mert ők nem kértek sajtónyilvánosságot.

Arra a kérdésre, hogy hol van Bácsfi Diána, annyit mondott: "amennyire tudom, bevitték". Bartha László, a BRFK sajtóreferense a helyszínen közölte, hogy a csoportot azért nem engedték be a temetőbe, mert nem kértek engedélyt egy politikai megmozdulásra. "Mivel csoportosan érkeztek, és ők is elmondták, hogy politikai megmozdulásról van szó, ezért nem engedélyeztük, tehát nem engedtük be a temető területére őket" - mondta.

Megerősítette: a rendőrség a délután folyamán előállította Bácsfi Diánát, kihallgatása jelenleg is tart. A BRFK sajtóügyeletese, Sas Oszkár azt mondta: a Magyar Jövő Csoport két aktivistáját szerdán kora délután előállították.

"Állampolgári bejelentés szerint a mára tervezett rendezvényükön a korábbi bűncselekményeikhez hasonló cselekmények elkövetését tervezték. Meghallgatásuk jelenleg is folyamatban van - mondta a sajtóügyeletes. Annak megválaszolásától az ügyeletes elzárkózott, hogy az aktivistákat hol állították elő, de az Újtemető bejáratánál tartózkodó MTI-tudósító nem látta a helyszínen Bácsfi Diánát.

A rendőrség kedden azt közölte, hogy a gyülekezési törvény alapján nincs hatásköre a Bácsfi Diána vezette Magyar Jövő Csoportnak Szálasi Ferenc születésnapja alkalmából az Újköztemetőben tervezett hungarista megemlékezése ügyében, ugyanakkor ha bűncselekmény vagy szabálysértés történik, megteszik a szükséges intézkedéseket.

Az Újköztemető igazgatóhelyettese, Kustos Katalin az MTI-nek arra a kérdésére, hogy értesültek-e a Szálasi Ferenc születésének évfordulójára szervezett január 6-i hungarista demonstrációról, kedden annyit mondott: "Nem tudunk róla, nem kell tudnunk róla. Mindenkinek emberi joga a sírokhoz menni, ha azt a temető nyitvatartási idején belül teszi." A Budapesti Temetkezési Intézet Rt. szolgáltatási főosztályvezetője, Somogyi Tibor akkor úgy fogalmazott: "Ha nem történik rendbontás, nem avatkozhatunk be."

Szálasi Ferenc, akit a Magyar Jövő Csoport példaképének tekint, az 1944. októberi nyilas hatalomátvétellel került az ország élére, 1945-ben a népbíróság háborús bűnökért halálra ítélte, és 1946-ban kivégezték.

A Magyar Nemzeti Arcvonal elnevezésű szélsőjobboldali szervezet 1990-ben alakult Győrben, Györkös István vezetésével.

KAPCSOLÓDÓ CIKK