Nincs árvízveszély a Tisza mentén

2005.03.16. 19:27

Egyelőre nem fenyegeti árvíz a Tisza mentét, ugyanakkor a folyó Tokaj feletti vízgyűjtőjén, a hóban tárolt vízkészlet elérte az 1999-es maximumot. A kedvező időjárásnak köszönhetően a belvízzel borított területek nagysága is csökkent.

Csont Csaba az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövízig) szóvivője szerint annak ellenére, hogy a hóban tárolt vízkészlet mind a Tisza, mind a Bodrog, mind pedig a Sajó-Hernád vízrendszerében tovább nőtt, árvíz veszélyétől egyelőre nem kell tartani. A szóvivő tájékoztatása szerint a meteorológiai előrejelzések alapján a következő napokban enyhülés és csapadék egyaránt várható, a hóban tárolt vízkészlet március 23-ig ütemesen csökken majd.

A jövő hét közepére újabb tartós, erős felmelegedés és csapadék valószínű, ezért jelentős árhullám kialakulása lehetséges a Tiszán és mellékvizein - mondta a szóvivő. Csont Csaba elmondta azt is, hogy az igazgatóság elsőfokú belvízvédelmi készültséget tart fenn a Heves-Délborsodi területeken, a Taktaköz egy részén és a Bodrogköz alsó szakaszán, míg a Bodrogköz felső részén a Bodrogzugban, Tiszakarád térségében másodfokú a belvízvédelmi készültség.

A kedvező időjárásnak köszönhetően a belvízzel borított területek nagysága tovább mérséklődött, jelenleg mintegy 6.600 hektár mezőgazdasági területet borít belvíz, a hat szivattyútelep az elmúlt 24 órában 306 ezer köbméter vizet emelt át a befogadó folyókba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK