Bizottság vizsgálhatja Gyurcsány meggazdagodását

2005.04.20. 16:51

Az Orbán-család gazdagodása után Gyurcsány Ferenc vagyonosodását is bizottság vizsgálhatja. A fideszes kezdeményezésnek ugyanis az ügyrendi bizottság zöld utat adott.

Általános vitára alkalmasnak találta az "Apró-Gyurcsány érdekkör meggazdagodását" vizsgáló bizottság felállítására irányuló javaslatot az Országgyűlés ügyrendi bizottsága. Szijjártó Péter fideszes képviselő javaslatát hét igen és három nem, valamint egy tartózkodó szavazat mellett fogadták el a képviselők.

Szijjártó a testület ülésén elmondta: a vizsgálat fő tárgya, hogy a kormányfő cégei milyen kapcsolatban álltak, vagy állnak az állammal, vagyis vagyongyarapodásában milyen szerepet játszottak állami forintok. Közölte, hogy a balatonőszödi kormányüdülő, vagy a Szalay utcai, egykor a Miniszterelnöki Hivatal tulajdonában lévő ingatlan eladásáról szóló dokumentumok mind a mai napig nem kerültek nyilvánosságra.

Avarkeszi Dezső (MSZP) úgy vélekedett: megalapozatlan állításokat, prekoncepciókat tartalmaz a bizottság felállítására vonatkozó határozati javaslat, így annak átdolgozására tett javaslatot.   

Az előterjesztés több kérdése túlterjeszkedik a közszereplők körén, valamint jogi értelemben nem létezik "Apró-Gyurcsány" érdekkör - vélte Wiener György MSZP-s képviselő. Szijjártó Péter közölte: az "Apró-Gyurcsány érdekkör" a gazdaságban elterjedt fogalom, világosan értelmezhető kifejezés a közéletben és a gazdaságban.

KAPCSOLÓDÓ CIKK