Magyarország a legfüstölgőbb EU-tag

2005.09.01. 11:51

Végleg kitiltják a dohányzókat az iskolákból, kórházakból, játszóterek és sportlétesítmények környékéről január 1-jétől, ha a kormány elfogadja az erről szóló törvénytervezetet. Aki megszegi a tilalmat, akár 30 ezret is fizethet. Szintén újdonság, hogy szeptember 1-jétől az egészségbiztosító támogatja a leszoktató programokat. Bár az EU-n belül Magyarországon a legmagasabb a dohányosok aránya, füstmentes bárok és éttermek még évekig nem lesznek.

2006. január 1-jétől tilos lesz a dohányzás az oktatási intézményekben és a kórházakban, ha a kormány elfogadja az erről készülő jogszabályt. A jelenleg közigazgatási egyeztetésen lévő tervezet célja, hogy olyan kiszolgáltatott csoportokat védjenek a dohányfüsttől, mint a gyerekek és a beteg emberek - mondta az [origo]-nak Péterfi Éva, az Egészségügy Minisztérium munkatársa. Ennek érdekében a tervek szerint néhány egyéb helyen - például játszóterek, sportlétesítmények környékén - is tilos lesz a dohányzás.

Szeptember 1-jétől az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) támogatja a dohányzásról leszoktató programokat. Az orvosok ezentúl anyagi támogatást igényelhetnek az OEP-től, ha valamelyik dohányos páciensüknek leszoktató tréningeket tartanak.

Péterfi szerint a szigorítást indokolja, hogy évente 30 ezren halnak meg dohányzással összefüggésbe hozható halálokok miatt. Ugyanakkor - mint mondta - nem a dohányzók ellen készül az új törvény, hanem inkább a nemdohányzók védelmét és a dohányzásra való rászokás megelőzését szolgálja. Ezért kerültek bele a tervezetbe az iskolák is.

A füstmentes intézményekben egyáltalán nem lehet majd dohányozni, még erre a célra kijelölt területen, szobában sem. Aki megszegi a tilalmat, annak egészségvédelmi bírságot kell fizetni, melynek összege jelenleg maximum 30 ezer forint lehet. Sok kórház számára a szigorítás nem hoz majd semmi újat. Az  [origo] által megkérdezett budapesti kórházakban ugyanis már jelenleg sem lehet cigizni. A dohányosok az épületek udvarára szorultak.

A mostani szigorítást népszerűsítő kampányok is kísérik majd. Akciót indítanak egészségügyi dolgozóknak. Aki szeptember 15-től, a szív világnapjától november 17-ig, a ne gyújts rá világnapig nem dohányzik, az sorsoláson 1 millió forintot nyerhet. Ezen kívül berendeznek egy szobát a Parlamentben is, ahol a leszokáshoz kaphatnak tanácsot a parlamenti dolgozók és a képviselők. Csapody Miklós dohányzó MDF-es képviselő az [origo]-nak a kezdeményezés kapcsán azt mondta: bár nem számít erős dohányosnak, ha teheti igénybe veszi majd a tanácsadást, ami - mint fogalmazott - már akkor is hasznos "ha néhány lelket megmentenek vele". A fideszes Deutsch Tamás, aki egy éve nyúlt ismét cigi után, ugyanakkor azt mondta, hogy a tanácsadás csak akkor igazán hasznos, ha meg van mellette a személyes elhatározás és a kellő akaraterő. Ennek ellenére azt mondta, hogy kíváncsiságból megnézi majd a tanácsadó szobát.

Péterfi szerint a törvény - a sajtóhírekkel ellentétben - nem vonatkozik majd a vendéglátóhelyekre. Egy tavaly év végén készített felmérés szerint a magyar lakosság 78 százaléka támogatja, hogy az iskolából kitiltsák a cigarettát, míg 75 százalék egyetért azzal, hogy ne lehessen dohányozni egészségügyi intézményekben. A többség ugyanakkor csak 5-7 év múlva tudja elképzelni, hogy éttermekben ne lehessen cigizni, füstmentes bárokat pedig csak 15 év múlva tudnak elképzelni. Egyelőre a vendéglátóhelyeknek annyi kötelezettsége van, hogy fenn kell tartaniuk, egymástól elválasztva egy dohányzó és egy nemdohányzó részt. Igaz, ezt a szabályt kevés bár vagy étterem tartja be.

Előző
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK