Keller volt kabinetfőnöke már nem gyanúsított

2005.11.10. 15:24

Az [origo] értesülése szerint a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal megszüntette a nyomozást B. Tamás ügyében. Keller László egykori közpénzügyi államtitkár volt kabinetfőnökét vesztegetéssel gyanúsították, Kulcsár Attila állításai alapján.

Megszüntették a büntetőeljárást Keller László volt közpénzügyi államtitkár korábbi kabinetfőnöke, B. Tamás ellen - értesült az [origo]. B.-t vesztegetéssel gyanúsították a tavaly júliusban indult eljárásban.

A B. elleni nyomozást Kulcsár Attila, a K&H-ügy első számú vádlottja vallomására alapozták. A volt bróker azt állította, hogy 2003 tavaszán az MSZP-székházban adott át az akkori kabinetfőnöknek 10 millió forintot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletével (PSZÁF) kapcsolatos, kormányzati szervek által folytatott vizsgálati anyagokért cserébe.

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal (KÜNYH) határozata szerint B. Tamással szemben a büntetőeljárást azért szüntették meg, mivel nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése. Az ügyészség határozata szerint ugyanis amíg a B. Tamás által elmondottak igazolhatóak voltak, addig a Kulcsár Attila által közölteket sem tanúvallomások, sem közvetett bizonyítékok nem támasztották. A nyomozást ezért lezárták, de ha új bizonyíték kerül elő, újra elővehetik az ügyet.

Óvári Győző, B. Tamás ügyvédje megerősítette az [origo] értesülését. Hozzátette, hogy a hatóság 2004. július 5-én kezdett el vizsgálódni az ügyben, B.-t pedig szeptember 5-én gyanúsították meg vesztegetéssel. A több mint egy évig tartó büntetőeljárás során több mint féltucat tanút kihallgattak, több szakértőt, így grafológust és könyvvizsgálót is bevontak a nyomozásba. Emellett megvizsgálták B. és hozzátartozói vagyoni helyzetét. Ellenőrizték a gyanúsított telefonbeszélgetéseit, személyes kapcsolatrendszerét, adóbevallását is. Mivel ezek alapján nem találták bizonyítottnak a feljelentésben foglalt állításokat, a nyomozás megszüntetéséről döntött az ügyészség - mondta Óvári.

B. Tamás a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi államtitkárságán volt Keller László kabinetfőnöke, 2003 áprilisáig. Emellett az MSZP képviselőjelöltje és egy állami cég felügyelőbizottságának elnöke is volt.

Komáromi Gergely

KAPCSOLÓDÓ CIKK