Pénzbírságra ítélték az önfeljelentő kendermagost

Vágólapra másolva!
Első fokon pénzbírságra ítélte a bíróság a Kendermag Egyesület alelnökét, aki még tavasszal jelentette fel magát drogfogyasztás miatt. Juhász Péter - aki egy cserepes, otthon nevelt kenderrel érkezett a bíróságra - fellebbez az ítélet ellen, amely így nem jogerős.
Vágólapra másolva!

"Egyáltalán nem bántam meg a tettemet, természetesen ma is megtenném még egyszer az önfeljelentést" - mondta az ítélethirdetést követően Juhász Péter, a Kendermag Egyesület alelnöke. A Pesti Központi Kerületi Bíróság első fokon 70 ezer forint pénzbírságra, plusz a felmerült költségek megtérítésére ítélte az önfeljelentőt, aki fellebbezett az ítélet ellen. Közölte: "másodfokon küzdünk az igazunkért tovább".

Az ítélethirdetés előtt Juhász elmondta az [origo]-nak, hogy azt várja, bűncselekmény hiányában mentsék fel őt a vád alól. Az önfeljelentő jogi képviseletét ellátó Társaság a Szabadságjogokért ügyvédje ezt a "társadalomra való veszélyesség hiányában" kérte a bíróságtól, de indítványát a bírónő elutasította.

Juhász Péter a tárgyalásra egy nagy nejlonszatyorral érkezett, amelyben élő, otthon nevelt cserepes kendert hozott - ezzel bizonyítva állítását. Mint a bírónőnek elmondta: az önfeljelentése előtt fogyasztott kannabiszt nem vette senkitől, maga termesztette. "Abból otthon, egyedül, esti filmnézés előtt fogyasztottam, ezért nem áll fenn az, hogy a társadalomra veszélyes lennék."

A bírónő az ítélet indoklásákor elmondta, hogy a drogfogyasztó tette igenis veszélyes a társadalomra, mivel nem elszigetelt jelenségről van szó, annak ellenére, hogy Juhász otthon szívott füves cigarettát. Ezt mi sem bizonyítja jobban - indokolt a bírónő -, mint az, hogy mintegy hatvanan jelentették fel magukat, és utalt az egész ügy médianyilvánosságára. "Az állam védelmi kötelessége a társadalom irányába erősebb, mint az egyén önrendelkezési joga" - mondta a bírónő.

Sárosi Péter, a TASZ drogpolitikai programfelelőse azt mondta az [origo]-nak, hogy nem értenek egyet az ítélettel. "Különösen furcsa az az érvelése a bíróságnak, hogy azért veszélyes Juhász Péter tette a társadalomra, mert sokan feljelentették magukat" - mondta a jogvédő.

A Kendermag Egyesület tavaly tavasszal indított "polgári engedelmességi mozgalom" néven kampányt a drogtörvény elleni tiltakozásul, és ennek keretében a szervezet több aktivistája drogfogyasztás miatt feladta magát a rendőrségen.

Az egyesület tagjai azért jelentették be a rendőrségen, hogy tiltott szereket fogyasztottak, mert fel szerették volna hívni a figyelmet arra: ha a drogfogyasztást továbbra is bűncselekménynek tekintik, akkor szembe kell nézni azzal, hogy rengeteg "bűnöző" van a rendezett életet élő, dolgozó, tanuló magyar állampolgárok között is. Mint Juhász az [origo]-nak elmondta a tárgyalás szünetében, "a tizennyolc évesek több mint fele kipróbált már valamilyen tudatmódosító szert".

Az [origo] azon kérdésére, hogy mi lesz a sorsa a bíróságra bevitt növénynek, Juhász azt felelte: "Ez már önmagában vicc. Miután a bírónő társadalomra veszélyesnek ítélt, simán engedte, hogy hazavillamosozzak a bokorral." Arra a kérdésünkre, hogy a bírónő felszólítása ellenére - miszerint a továbbiakban tartózkodjon bűncselekmény elkövetésétől - továbbra is termeszt-e otthon növényt és használja-e majd azt füves cigi elkészítésére, azt válaszolta: "Természetesen. Ezután sem fogom dílertől venni a füvet."

Lencsés Csaba