Paczolay Péter az új alkotmánybíró-jelölt

Vágólapra másolva!
Az alkotmánybíró-jelölő bizottság konszenzussal támogatta Paczolay Péternek, a Köztársasági Elnöki Hivatal jelenlegi vezetőjének megválasztását - mondta el újságíróknak Mandur László, az Országgyűlés alelnöke a testület zárt ülése után hétfőn.
Vágólapra másolva!

"A mai ülésen minden párt támogatta Paczolay Péter jelölését, és természetesen a megválasztását is" - mondta Mandur László. Hozzátette: Fodor Gábor az SZDSZ képviselőcsoportjából jelezte, hogy a frakciója még nem tárgyalta az ügyet, de előzőleg a liberális párt minden előkészítő fóruma támogatta a döntést.

Paczolay Pétert szerdán hallgatja meg az alkotmányügyi bizottság, megválasztása február 6-án, hétfőn várható az Országgyűlés plenáris ülésén titkos szavazás keretében - közölte Mandur László. Az új alkotmánybíró megválasztására azért van szükség, mert a testület egyik tagjának, Tersztyánszkyné Vasadi Évának a megbízatása február 23-án lejár.

Mandur László elmondta: a legközelebbi "kényszerhelyzet" március közepén adódhat, amikor Bagi István alkotmánybírónak jár le a mandátuma, azonban mivel a parlament akkor már nem ülésezik, a következő alkotmánybíró-jelölő testületre vár majd a feladat megoldása.

A parlament utoljára tavaly november 14-én választott alkotmánybírót Holló András, a testület korábbi elnöke és Balogh Elemér jogtörténész személyében. Hosszú idő után ekkor vált újra teljessé a 11 fős testület létszáma.

A testület tagjainak megbízatása kilenc évre szól, és az alkotmánybírák egyszer újraválaszthatók.