Bemutatják Fenyő bizalmasának a filmjét

Vágólapra másolva!
Február 28-án kezdi el sugározni az Echo TV azt a Fenyő-gyilkosság előzményeiről szóló dokumentumfilmet, amelyet eddig egyetlen tévécsatorna sem mutatott be. A Számvetés címet viselő dokumentumfilmben a felvételkor már halálos beteg Perczel Tamás, Fenyő János egykori tanácsadója beszél többek között a médiamágnás meggyilkolásáról, a Postabank-ügyről és a K&H-botrányról.
Vágólapra másolva!

Az Echo TV február 28-ától kezdi el sugározni azt a Fenyő-gyilkosságról készült hatrészes dokumentumfilmet, amelyet eddig egyetlen tévécsatorna sem mutatott be - jelentette be hétfői sajtótájékoztatóján Gulyás István, a csatorna vezérigazgatója. A Számvetés címet viselő dokumentumfilmben a Fenyő-gyilkosságot elemzi a halálos beteg Perczel Tamás pszichológus professzor, aki a meggyilkolt médiamágnás tanácsadója és pszichológusa volt.

A Brády Zoltán és Tóth Péter Pál által 2004-ben készített dokumentumfilmet a 2005-ös filmszemlén mutatták be versenyen kívül. Tavaly májusban pedig a rendőrség lefoglalta a film összes vágatlan felvételét, hogy azt a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban tanulmányozza. Fenyő János médiavállalkozót 1998. február 11-én ölte meg Budapesten a nyílt utcán a mindmáig ismeretlen tettes.

A 270 perces dokumentumfilmet januárban megszerezte a HVG is, a hetilap ennek kapcsán arról írt, hogy a felvett anyagban Perczel Tamás nem nevez meg konkrétan olyan személyt, aki felelős lehet Fenyő kivégzésszerű megöléséért, viszont azt megjegyzi, hogy szerepet játszhatott benne az, hogy befolyásos támogatói "elengedték a kezét".

Perczel elmondása szerint Fenyő "képtelen volt abbahagyni" magánháborúit, Gyárfás Tamás üzletemberrel például "halálos, vérre menő küzdelmet" folytattak a Nap-kelte tévéműsor jogai miatt. A HVG beszámolt arról is, hogy Horn Gyula akkori miniszterelnök 1997 őszén személyesen győzködte Fenyőt, hogy fejezzék be a Gyárfással folytatott küzdelmet. A hetilap szerint Fenyőnek voltak vitái Princz Gábor egykori Postabank-vezetővel is, akit állítólag ki akart túrni a médiapiacról, és ezért szintén anyagot gyűjtött róla.

Az Echo TV vezérigazgatója szerint nem feltétlenül a Fenyő János meggyilkolásával kapcsolatos részletek a film legérdekesebb részletei, abban ugyanis szó esik az elmúlt évek olyan meghatározó eseményeitől, mint a Postabank-ügy vagy a K&H-botrány.

Gulyás István azzal kapcsolatban, hogy korábban miért nem vállalkozott egyetlen csatorna sem a film levetítésére, elmondta: valószínűleg a dokumentumfilmben elhangzó politikusok és médiaszemélyiségek nevei tánítorították el a tévéket. A vezérigazgató hozzátette: a közlés miatti perektől nem tart, a filmben elhangzó kijelentések ugyanis korábban megjelentek nyomtatott formában, a Számvetés csak rendszerbe foglalja ezeket.