A Századvég is újabb Gyurcsány-kormányt jósol

Vágólapra másolva!
A Századvég a márciusban publikált különféle közvélemény-kutatási eredmények alapján számítógépes mandátumbecsléseket végzett. Ezek eredményei többségében második Gyurcsány-kormányt, hárompárti, MSZP-SZDSZ többségű parlamentet jósolnak a választások eredményeként.
Vágólapra másolva!

A becslések figyelembe vették a Fidesz és a KDNP választási szövetségét, továbbá azt, hogy az MSZP és az SZDSZ között a jelöltek visszalépéséről szóló megállapodás jöhet létre a választások második fordulójában. A négy közvélemény-kutató intézet március 15-e utáni mérései alapján felvázolt öt forgatókönyv, egyetlen kivétellel, a jelenlegi országgyűlési többség újraválasztását vetíti előre.

A mostani kormánytöbbség újraválasztását valószínűsítő becslések közül a Századvég Politikai Elemzések Központjánál az első, a Szonda-Ipsos adatfelvételére épül. Eszerint hárompárti parlament és a Gyurcsány-kormány ismételt megalakulása várható 202 MSZP-s, 172 Fidesz-KDNP-s és 12 SZDSZ-s képviselővel.

A mákostészta-effektus is beleszólhat az eredménybehttp://valasztas2006.origo.hu/20060330avalasztopolgarok.htmlOlvassa el az[origo] elemzését a közvélemény-kutatási eredményekről

A második forgatókönyv a Gallup eredményein alapul és hasonló összetételű parlamentet feltételez, itt azonban csupán 16 mandátumos MSZP-SZDSZ-többség adódik. A harmadik és a negyedik forgatókönyv a Medián és a Marketing Centrum, egymáshoz nagyon közel álló adatainak számtani átlagára épül. A szimulációk elkészítésekor azonban, az SZDSZ bejutását tekintve két külön variációval számolt a Századvég.

A Medián és a Marketing Centrum eredményének átlagából is a második Gyurcsány-kormány megalakulása következik, de az előzőekhez képest mérsékeltebb mandátumfölénnyel. Azonban a két intézet adatainak átlagára épülő forgatókönyvnél, az SZDSZ 5 százalék alatti listás szereplése esetén, már a balliberális mandátumtöbbség sem biztos. Ebben az esetben ugyanis a Fidesz-KDNP-lista mandátum-többségének esélye 35 százalék.

Az ötödik forgatókönyv a négy közvélemény-kutató intézet márciusi adatainak átlagára épül. Ennek alapján az MSZP listás, országos összesített szavazatelőnye 1,5 százalékpont, az SZDSZ bejut a parlamentbe és ezzel a jelenlegi koalíciónak 27 mandátumnyi többsége lesz a választások után.

A Századvég további kettő, "tisztán hipotetikus forgatókönyv elemzését is elvégezte". "A választások első fordulója előtt igencsak egyhangú képet festő előrejelzések mellett érdemesnek tűnt olyan forgatókönyvek vizsgálata is, amelyek a 2002-es választásokhoz hasonló kimenetellel, vagyis a közvélemény-kutatói előrejelzésekhez képest fordított befutói sorrenddel számolnak" - olvasható az elemzésben.

A két "hipotetikus" forgatókönyv szerint egyszázalékos Fidesz-KDNP előny esetén, ha az SZDSZ bejut a parlamentbe, az továbbra is a jelenlegi kormánykoalíciónak kedvez, az SZDSZ kiesése esetén viszont már az egyszázalékos listás Fidesz-előny is kormányváltáshoz vezetne.

Amennyiben a Fidesznek 3 százalékpont körüli listás előnye lenne az MSZP-vel szemben, és az SZDSZ 5 százalék körüli listás országos összesített eredménnyel kerülne be a parlamentbe, a balliberális koalíció nem tudna mandátumtöbbséget szerezni - tartalmazza a Századvég elemzése.

Az intézet hasonló, közvélemény-kutatásokra épülő januári mandátumbecslése még minden esetben a Fidesz kormánytöbbségét valószínűsítette, februárban pedig az öt forgatókönyv közül csak az egyik esetben adott esélyt a mostani kormánykoalíció újraválasztásának.