Csikidámmal küzd a Fidesz a városi rangért

Vágólapra másolva!
Sületlenségeket beszél-e Gyurcsány, kaphat-e városi rangot Jánosháza, kellenek-e térfigyelő kamerák, tud-e üres mikrofonállványba énekelni Szikora Robi? Minderre választ kaphat Kampány kicsiben sorozatunk legújabb epizódjából. Jánosházán, a sárvári választókerület legnagyobb falujában a kampány hajrájában R-Go-koncerttel egybekötött fórumot rendezett a helyi Fidesz.
Vágólapra másolva!

Körülbelül százötven ember gyülekezik Jánosháza művelődési házában péntek este, különböző okokból. Van, aki azt szeretné megtudni, mi mindent ért el a polgármester a településen, van, akit a politika és a Fidesz érdekel, és akad olyan is, akit Szikora Robi vonzott ide. A falubeliek szerint ritkán van ehhez hasonló, híres ember koncertjével összekötött rendezvény Jánosházán.

A művelődési ház narancsságába öltözött erre az estére, és a fórumra érkezők között is sokan viselnek ilyen színű ruhákat: egy idős néni narancssárga sapkát vett fel, egy- két kisgyerekre is narancssárga pólót, inget adtak.

Szikora Robi fellépését (akit a jánosházai polgári kör hívott meg a településre) egyórás fórum előzi meg, Kovács Ferenc, a választókerület fideszes képviselőjelöltje, a jánosházi polgármester, Keresztes István (Fidesz) és a Vas megyei közgyűlés fideszes elnöke, Markó Péter részvételével.

A polgármester felsorolta az elmúlt négy év fejlesztéseit Jánosházán (például a karácsonyi díszvilágítás vagy a polgármesteri hivatal felújítása), és a bűnözésre utalva kijelentette: "mindenkinek helye van itt Jánosházán, aki normálisan gondolkodik és együtt tud élni másokkal". Mivel azonban a faluban elég sok bűneset történik és a közbiztonság javításra szorul - a közelmúltban ellopták például a falu második világháborús emlékszobrát is -, a településen térfigyelő kamerákat helyeznek el.

Kovács Ferenc a választási kampány jegyében szólal meg: szerinte ott, ahol a polgári oldal vezeti a településeket, általában rend van. "A Fidesz felelősséggel képviseli azokat, akik megválasztották" - jelenti ki. Kovács nagy tetszést arat, amikor azt mondja: Jánosháza végre megérdemli, hogy megkapja a városi rangot, hiszen "történelmi igazságtalanság, hogy jóval kisebb települések már rendelkeznek ezzel a címmel".

A fórum kissé megakad, amikor kiderül: senki nem akar kérdést feltenni. (Egy idős néni utóbb azzal magyarázza a közönség passzivitását, hogy nem adtak mikrofont a beszélőknek.) Végül egy bácsi szólal meg: azt hallotta, hogy Gyurcsány szerint túl sok a tanár és a rendőr is az országban. Kovács Ferenc azt válaszolja, reméli, hogy Gyurcsányt sikerül leváltani, hiszen már eddig is "sok sületlenség hagyta el a száját". Ezzel ismét nagy tetszést arat a képviselőjelölt.

A moderátor kérdései, némi szünet és kínos csend után ugyanaz a bácsi kérdez. Elmeséli, hogy volt huszonnégy fejőstehene, de szerinte valaki az MSZP-kormányból kijelentette, hogy "a kisparasztok és a kisgazdaságok tűnjenek el a piacról". A bácsi szerint három hónappal később valóban tönkrement az üzlete, amikor a tejgazdaság közölte vele: emberi fogyasztásra alkalmatlan a teje. "Ha a Fidesz megnyeri a választást, akkor ez a helyzet mit változik? Mert ha nem, akkor a kisgazdaságokat le lehet törölni a térképről" - kérdezi a bácsi. Kovács Ferenc nyugtatni próbálja: az új Fidesz-kormányban "igazi kisgazdák fogják irányítani a mezőgazdasági tárcát".

Kovács Ferenctől később megkérdezzük: szerinte miért volt kevés hozzászólás. "Furcsa, hogy kevés kérdés volt, pedig több embert is láttam, akiről tudom, hogy MSZP-sek" - mondja az [origo]-nak Kovács. Másutt szerinte elég komoly viták szoktak kialakulni a fórumokon, például sokat kell magyarázkodni Mikola István határontúliak szavazati jogára vonatkozó kijelentése miatt. A másik fő téma általában a nyugdíjemelések kérdése. "Nagyon megosztott a nyugdíjas társadalom, sokan nem tartják igazságosnak a mostani rendszert" - véli.

Csikidám és a fideszesek

Fotó: Fábián Évi
Kovács Ferenc is táncol

Hamarosan az R-Go-gidák és az énekes, Szikora Robi lép a színpadra, aki igazi playback-koncertet ad. "Itt mindenki fideszes? Jól van, akkor jó helyre jöttem" - kezdi, majd hozzáteszi: "Az én Feri barátom nagyon szépeket mondott erről a helyről!". Az első számokat, csikidámot és a színpadon forgó táncos lányokat még langyos érdeklődéssel fogadja a közönség, de aztán páran odaállnak táncolni a színpad elé. A Ciao, Marina közben már ütemesen tapsolnak az első sorokban ülők.

A Micsoda buli című számnál Szikora felhívja a színpadra és megtáncoltatja Kovács Ferencet. A koncert végére belelkesülnek a gyerekek, és mások is táncolnak, a ráadás szám, a Ballag a katona közben Szikora Robi hatalmas magyar zászlót lenget, és kitűzőkkel teletűzdelt katonai kabátban masírozik fel-alá a színpadon. "Köszönjük szépen, győzni fogunk!" - köszön el az énekes a közönségtől.

"Mi Szikora Robi miatt jöttünk, nagyon szeretjük az R-Gót" - mondja két lelkes rajongó a koncert után. Egy idős néni szerint viszont a koncert "nagyon hangos volt, kicsit halkabb is lehetett volna a zene". Azok, akiknek vélhetőleg nem tetszett a zene, komoly arccal, ülve nézték végig a koncertet. Egy asszony, akit a gyerekei is elkísértek, a koncert végén nevetve kijelenti: "bár én a fórum miatt jöttem, nagyon jól éreztem magam negyvenhét éves létemre".

Wirth Zsuzsanna

(Hamarosan Orbán Viktor celldömölki látogatásával folytatjuk sorozatunkat.)