A Fidesz pótbüdzséről beszél, a PM tagad

Vágólapra másolva!
A Fidesz állítja, olyan információk birtokába jutott, amelyek azt mutatják, hogy a Pénzügyminisztérium pótköltségvetési tervezetet készít elő júniusra. A párt szerint a koalíció egyebek mellett az egységes 20 százalékos áfa bevezetését tervezi. A Pénzügyminisztérium tagadja, hogy pótköltségvetést és válságintézkedéseket tervezne a kormány.
Vágólapra másolva!

Rogán Antal, a Fidesz kampányfőnöke, pénzügyminisztériumi forrásokra hivatkozva csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte, júniusra 1500 milliárd forintos lesz a költségvetési hiány, és emiatt pótköltségvetést és válságintézkedéseket tervez a kormány. A forrásokról részleteket nem mondott.

Az állítólagos tervezet szerint rövid időn belül 300 forint lesz az euró árfolyama, nő az infláció, és egységesen 20 százalékos áfát vezetnének be. Rogán állítása szerint tervezik az állami vagyon értékesítését is, többek között a Szerencsejáték Zrt. többségi állami tulajdonrészének értékesítését.

A kampányfőnök közölte azt is, hogy forrásaik szerint a tb-hiány csökkentése érdekében az év második felében emelnék a gyógyszerek árát, és ezer forintos receptfelírási és vizitdíjat vezetnének be. Utóbbiakról már korábban is beszélt a Fidesz, a kormányoldal azonban határozottan tagadta, hogy ilyen lépésre készülnének, és állításai visszavonására szólította fel az ellenzéket.

Rogán elmondta: a kormány pénzügyi válságba sodorta az országot, ezt azonban nem lakosságon kell számon kérni. Rogán Antal a Fidesz nevében arra szólította fel a pénzügyi tárcát és a kormányt, hogy hozzák nyilvánosságra azokat az adatokat, amelyek az év egészére a költségvetés alakulásának prognózisát mutatják.

Katona Tamás, a Pénzügyminisztérium (PM) közigazgatási államtitkára Rogán állításaira reagálva közölte: nem készül pótköltségvetési terv, az idei tervezett államháztartási hiány szigorú költségvetési gazdálkodással tartható. Katona hozzátette: valótlant állít a Fidesz, amikor arról beszél, hogy pótköltségvetési terv készül, ennek a hírnek semmilyen alapja sincs.

A közigazgatási államtitkár elmondta: az első negyedéves hiány oka, hogy az első hónapokban jelentős kiadások voltak, többek között a 13. havi közszolgálati bér, valamint a 13. havi nyugdíj első 50 százaléka. Emlékeztetett arra, hogy 2002-ben a Fidesz-kormány idején áprilisra az éves hiány 62,5 százaléka, májusra 81 százaléka halmozódott fel. Katona közölte: a PM április 19-én teszi közzé az államháztartás márciusi részletes adatait, és az áprilisi hiány prognózist.

[origo]/MTI