Orbán már az ellenzéki szerepről beszél

Vágólapra másolva!
Bár Orbán Viktor szerint van esély a győzelemre, szokatlanul hosszan nyilatkozott arról, milyen ellenzéki szerepet töltene be pártja. Az Inforádiónak adott interjújában már "leendő Gyurcsány-kormányról" is beszélt. A Fidesznek jelenleg nincs miniszterelnök-jelöltje, erre a kérdésre leghamarabb a választások után térnek vissza, ha győznek.
Vágólapra másolva!

A kormány és az ellenzék politikusai többször is megkapták ugyan azt a kérdést a kampány során, hogy mit tesznek, ha veszítenek, ezekre rendszerint olyan válasz született, hogy ezzel nem foglalkoznak, ők a győzelemre törekszenek. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke viszont az Inforádiónak csütörtökön adott interjújában - igaz, nem magától, hanem riporteri kérdésre - hosszan beszélt arról, hogy ha ellenzékbe kerülnek, akkor milyen politikát fognak folytatni.

Az interjúban kijelentette: "Ne számítson arra a leendő Gyurcsány-kormány, hogy miután becsapta a választókat, kiravaszkodta a voksaikat, eltitkolta a helyzetet, s így megszerezte a győzelmet, majd bevallja, hogy rossz a helyzet (erről részletesen keretes anyagunkban), az ellenzék segítségét kéri. Na ebből nem esznek!" Hozzátette: szembesíteni fogják az esetleges MSZP-SZDSZ-kormányt választási ígéreteivel, hazugságaival, amelyekkel kicsalogatta a választópolgárok voksait. A riporter kérdésére beszélt arról is: "a Fidesz konstruktív ellenzék lesz", minden olyan javaslatot meg fog szavazni, ami szerepel a programjában.

A beszélgetésből kiderült ugyanakkor az is, hogy Orbán még lát esélyt arra, hogy a számukra kedvezőtlen első forduló után tudnak fordítani az eredményen. Mint mondta: "Több helyen visszaléptek az MDF-esek, számuk nőni fog. Egyre inkább megerősödnek a remények a következő napokban, a polgári oldal győzelmi esélyei nőni fognak." Az MDF egyébként csütörtök délután kezdett tárgyalást állva maradt jelöltjeivel a teendőkről. (A tárgyalásról itt olvashat.)

Orbán csütörtökön Budaörsön már az MDF elhatározása után, miszerint nem léptetik vissza képviselőiket a Fidesz javára, arról beszélt, hogy meg kell egyezniük az MDF-el, ha tetszik, ha nem, mivel pártja egymagában nem tud annyi szavazatot összegyűjteni, hogy megszerezze a parlamenti mandátumok több mint felét.

"Már most meg kellett volna egyezni egy közös miniszterelnök személyében, de az MDF ezt megtagadta, ezért egy dolog maradt: nyitva hagyni a kérdést a választás második fordulója utánra" - közölte a Fidesz elnöke három-négyezer ember előtt tartott kampánybeszédében.

"Szembe kell néznem azzal a ténnyel, hogy miután az MDF nem fogad el engem miniszterelnök-jelöltnek, ezért egy másik miniszterelnök jelöltet kell találnunk" - jelentette ki.

A pártelnök arról is szólt, hogy a kampányt továbbra is ő vezeti, csakúgy mint a Fideszt, és - amíg a támogatók bizalmát élvezi-, a polgári jobboldalnak is az élén áll.

Selmeczi: Orbán lehet miniszterelnök

Orbán megerősítette azt is, hogy pártjának jelenleg nincs miniszterelnök-jelöltje, miután ő maga lemondott erről, amikor megpróbálta elérni - sikertelenül - az MDF-nél, hogy közösen állítsanak kormányfőjelöltet.

Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője az [origo]-nak elismerte, hogy így "speciális helyzet" alakult ki. "Jelen pillanatban félretettük a személyi kérdést, amit csak a második forduló után veszünk elő újra. Ha nyerünk" - közölte a szóvivő. Kérdésünkre, hogy a jelöltségről való lemondás ellenére lehet-e Orbán miniszterelnök a választás után, azt felelte: "Bármi megtörténhet."

Arra a kérdésre, hogy egy miniszterelnök-jelölt nélkül folytatott kampányt követően egyáltalán kire szavaznak a fideszes választók, azt mondta: "Tudják, hogy mire szavaznak, mégpedig a változásra. A második fordulóig a programunkkal kampányolunk, amelyet az első fordulóig Orbán Viktor pártelnök úr képviselt, de ami miniszterelnök-jelölt nélkül is hiteles" - hangsúlyozta Selmeczi.

Deutsch-Für: Dávid nem lesz kormányfő

A Fidesz kommunikációs vezetője, Deutsch-Für Tamás csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy "a polgári oldal a közös miniszterelnök-jelöltjét április 23. után fogja megnevezni". A Fidesz kommunikációs vezetője szerint Dávid Ibolya, az MDF elnöke is azt mondta csütörtök reggel egy televíziós interjúban, hogy a polgári többségnek a második fordulót követően kell a közös miniszterelnök-jelölt személyét meghatározni.

Deutsch-Für szerint a Fidesz tudomásul vette a jelenlegi helyzetet, amelyben Orbán Viktor nem lehet a Fidesz miniszterelnök-jelöltje. Megjegyezte, hogy a Fidesz összefogási javaslattal fordult az MDF-hez, ám a fórum a második fordulós választási együttműködést, valamint a közös miniszterelnök-jelölt állítást egyaránt elutasította. Hozzátette: a Fidesz vezetése a parlamenti választások második fordulójáig már nem fog tárgyalni az MDF vezetésével. Újságírói kérdésre elmondta, nem tartja elképzelhetőnek, hogy a polgári oldal második fordulóbeli győzelme esetén Dávid Ibolya vezesse a közös kormányt.