Dávid visszautasítja Orbán ajánlatát

Vágólapra másolva!
Az MDF elnöke nemet mondott Orbán Viktor ajánlatára, hogy állítsanak közös kormányfőjelöltet, és így fogjanak össze a választások második fordulójára. Dávid Ibolya szerint "második Mohács" lenne a Fidesz programjának megvalósulása, ezért kijelentette: amíg ezen a téren nincs megegyezés, nem hajlandóak közös kormányzásra. Orbán Viktor közölte, mostantól nem tesznek több ajánlatot, az MDF szavazóira koncentrálnak majd. Dávid Ibolya csütörtök reggel azt mondta, a Fidesz csinálja végig a kampányt, és a második kör után majd kiderül, szükséges-e együttműködniük.
Vágólapra másolva!

"Amíg nincs közösség az elvekben, addig nincs közösség a kormányzásban" - áll Dávid Ibolya Orbán Viktornak címzett levelében. Az MDF elnöke ebben lényegében visszautasítja Orbán szerda reggeli ajánlatát, hogy az MDF és a Fidesz közösen jelöljön kormányfőt és fogjon össze a választások második fordulójára. Dávid Ibolya azt írja, hogy pártja és a Fidesz nem személyeskedő, hanem elvi konfliktusban áll, és emlékeztet arra, hogy ezekről a nézeteltérésekről már írt szerda reggeli levelében.

Orbán és Dávid a választások első fordulója óta áll levelezésben, miután kiderült, hogy a parlamentbe meglepetésre bejutott MDF támogatása nélkülözhetetlen lehet ahhoz, hogy a Fidesz fordítson a számára kedvezőtlen választási eredményen. Először a Fidesz írt levelet az MDF-nek, erre válaszolt szerda reggel Dávid Ibolya, majd előállt Orbán a közös kormányfőjelölés javaslatával, amire megszületett Dávid mostani válasza.

A szerda esti levélben az MDF elnöke arra kéri Orbánt, hogy "vegye komolyan" a reggel megfogalmazott nyolc pontot és válaszoljon ezekre. Hozzáteszi, hogy "ezek a pontok nem személyiek és nem személyeskedőek, hanem elviek". Ennek a nyolc pontnak a lényege az volt, hogy az MDF csak akkor hajlandó együttműködésre, ha a Fidesz visszavonja "a Magyarországot ellehetetlenítő, 3500 milliárd forintos ígéretcsomagját". Dávid Ibolya konkrétan megemlítette a tb 10 százalékpontos csökkentésére és a minimálbér 100 ezer forintra való emelésének ígéretét. A szerda esti levélben pedig már egyenesen úgy fogalmaz, hogy a Fidesz programja "második Mohács" lenne Magyarország számára, igaz, hozzáteszi, hogy a rossz költségvetési helyzetért az MSZP-SZDSZ-kormány a felelős.

Dávid Ibolya a levelében kitér arra is, hogy a választást szerinte a Fidesz vesztette el, mert a Gyurcsány-kormány rossz teljesítménye ellenére gyengén szerepelt az első fordulóban. "Ezen nem segít, ha Ön az utolsó pillanatban elhagyja a süllyedő hajót és a felelősséget áthárítja másra" - áll Dávid Ibolya levelében.

Orbán: "Az egész egy képtelenség"

Fotó: MTI
Több levelet nem ír

Orbán Viktor a Hír TV Esti gyors című műsorában - Dávid Ibolya levelének nyilvánosságra kerülését követően - azt mondta: az MDF-nek nem pontokra van szüksége, a megállapodásra való akarat hiányzik. "Az egész egy képtelenség. Arra kérik a Fideszt, hogy vonja vissza a választási programját" - fogalmazott a Fidesz elnöke, aki szerint pártja programja teljesen megalapozott, széles körű konzultáción alapul, és minden pontja védhető. "Több ajánlatot már nem tudunk tenni (...), két nap alatt kétszer mondtak nemet" - fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy mostantól az MDF szavazóira kell koncentrálniuk, nem adják fel ugyanis azt a célt, hogy fordítsanak a választási eredményen.

A Magyar Televízió Az Este című műsorában Orbán beszélt arról is: "Megpróbálunk beszélni a baloldali emberekkel is, és elmondani nekik, hogy már nincs értelme attól tartaniuk, hogy az én személyem akadálya lehet a higgadt és nyugodt gondolkodásnak." Mint mondta, nem az a választás tétje, hogy miniszterelnök leszek-e, vagy nem. Kérte a baloldaliakat, hogy értsék meg, becsapták őket az ország helyzetét illetően, mivel a kormány csak hétfőn, az első forduló után hozta nyilvánosságra az államháztartási adatokat. Arra a kérdésre, hogy még miniszterelnök-jelölt-e, azt mondta: már nem az. Ezt megtárgyalta a Fidesz Országos Elnökségével és minden tag jóváhagyta.

Dávid Ibolya csütörtök reggel az MTV Nap-kelte című műsorában azt javasolta, a Fidesz csinálja végig a kampányt, és a választások második fordulójának éjszakáján meglátják, szükséges-e az együttműködés. "A választópolgárokat kell meggyőzni - tette hozzá az MDF elnöke, aki megismételte, hogy szerinte a Fidesz bűnbakot akar csinálni pártjából.

Bod Péter Ákost akarta Orbán

Orbán Viktor szerdán délelőtt jelentette be: hajlandó lemondani arról, hogy ő legyen a Fidesz miniszterelnök-jelöltje, ehelyett közös kormányfőjelölt állítását javasolta az MDF-nek. Információink szerint Bod Péter Ákos - volt jegybankelnök, az Antall-kormány ipari minisztere neve - szerepelt a Dávid Ibolyához elküldött levélben. Ezt utóbb Orbán is megerősítette a Hír TV-nek adott nyilatkozatában.

Bod Péter Ákos egy közleményt adott ki, amelyben az állt: "a személyemet érintő sajtóhíreket megerősíteni nem tudom. (...) Egy közös kormányfőjelölt személyéhez a két pártnak, azok testületeinek kell előbb megállapodniuk. A végső felhatalmazást, bárki legyen a közös kormányfőjelölt, a választók adhatják meg, amíg nem történik érdemi fejlemény, nem kívánok ennél többet közölni." A Fideszhez közel álló Magyar Polgári Együttműködés Egyesület ugyanakkor közleményében támogatásáról biztosította Bod Péter Ákos jelölését.