Ki kell adni a civileknek a drogos iratot

Vágólapra másolva!
Első fokon pert vesztett az Egészségügyi Minisztérium, amely egy jogvédő szervezet kérését elutasítva nem adott ki egy közérdekű, drogtémájú szakmai háttéranyagot, és ezzel megsértette az adatvédelmi törvényt. A tárcánál az új miniszter, Molnár Lajos székfoglalójáig hírzárlat van. Így azt sem tudtuk meg, hogy fellebbeznek-e a döntés ellen.
Vágólapra másolva!

2006 május végéig kellett volna befogadnia a magyar büntető törvénykönyvnek azt az uniós határozatot, amely a kábítószer-kereskedelem szankcionálását a különböző drogok egészségkárosító hatásától függően differenciálta volna. A módosítás érintette volna a drogokkal való visszélés és az elterelés jogszabályi hátterét is, ami a kábítószerfogyasztással kapcsolatos éles társadalmi viták kereszttüzében nagy közérdeklődésre tartott volna számot - már ha a részletek napvilágra kerülnek.

Az Egészségügyi Minisztérium a törvénymódosítás érdekében 2005 őszén a Pszichiátriai Szakmai Kollégiumhoz fordult, hogy adjon állásfoglalást a tiltott szerek besorolására és az annak megfelelő büntetőjogi szempontokra vonatkozóan. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) a múlt év végén figyelt fel az ügyre, és kérte a szakkollégiumot, hogy tegye hozzáférhetővé a dokumentumot. Ezután egy hosszú huzavona kezdődött: a kollégium a minisztériumot, a minisztérium pedig inkább a kollégiumot tartotta illetékesnek az állásfoglalás kiadására.

Rácz Jenő egészségügyi miniszter végül a kérést megtagadta, miután az anyagot belső, a döntés megalapozását szolgáló dokumentumnak ítélte, melynek kiadása alól a törvény felmentést ad. A TASZ álláspontja ezzel szemben az volt, hogy a dokumentum tartalma közérdekű, és ezért pert indított a minisztérium ellen.

Az ügyben pénteken hozott elsőfokú ítéletet a bíróság, amely a TASZ-nak adott igazat. Az ítélet szerint a Pszichiátriai Szakmai Kollégium külső tanácsadó szerv, a kért információk pedig nem tartoznak a döntést előkészítő adatok körébe. Ezért az Ítélőtábla a dokumentum kiadására kötelezte az egészségügyi tárcát. A minisztérium sajtóosztályán megkeresésünkre azt a választ kaptuk, hogy az új vezetőség felállásáig a munkatársak nem nyilatkozhatnak. Így nem sikerült megtudnunk, hogy miért nem képviseltette magát a tárca a tárgyaláson. És azt sem, hogy fellebbeznek-e, vagy hozzájárulnak az állásfoglalás közzétételéhez.

A szakkollégium internetes archívumából mindenesetre kiderül, hogy az "illegális pszichoaktív szerek" besorolása meglehetősen nehéz, mivel "az egyénre kifejtett károsító hatás igen eltérő", és "nem hagyható figyelmen kívül az egyéni addiktív hajlam" sem. A kollégium tagjai abban viszont egyetértettek, hogy a büntetőjogi aspektusokra a Kollégium nem adhat választ, mert az nem a feladata.

Bogár Zsolt