Megtisztították az utakat - hírek percről percre

Vágólapra másolva!
Kövesse az [origo]-n a friss híreket! Itt minden fontos eseményről értesülhet, ami a a napokban történik.
Vágólapra másolva!

05:21

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. húsz munkagéppel takarítja az éjszakai tüntetések útvonalát. Takarítani kell a Rákóczi út teljes hosszában, a Teréz, a József és az Erzsébet körúton, valamint a Népszínház utca Nagykörút felőli részén. A tüntetők többek között kockaköveket, üvegeket, szálloda falburkolatának lapjait dobáltak szét éjszaka az utcákon, felborították a szemetes kosarakat, és egy kiégett rendőrautót is hagytak maguk után. Ha kell, reggel hatkor 100 emberrel kezdik a kézi úttisztítást. A Kossuth teret már reggel négy órára kitakarították - jelentette az MTI.

05:09

A BKV valamennyi járata elindult szerdán reggel Budapesten, de a 4-es és 6-os villamos csak félórás késéssel állt forgalomba - idézte az MTi Szántó Ferencet, a BKV fődiszpécserét. A rendőrség üzemkezdetre, fél ötre átadta a Rákóczi utat is.

4:33

Nem nyitják meg reggel a tüntetés miatt lezárt utakat. A károk elhárítása miatt nem jár a 4-es és a 6-os villamos. A Rákóczi úton közlekedő járatokat (7, 7 gyors, 73, 173 gyors, 78) a takarítás miatt a Baross utca felé terelik - közölte a BKV diszpécsere.

3:17

Az MTI rendőrségi forrásból úgy tudja, hogy eddig több mint 25 embert állítottak elő, a sérültek száma pedig ötven körülire tehető.

3:07

Gyakorlatilag teljesen kiszorították a tüntetőket a Körútról a rendőrök.

2:42

Sok a rendőr a Körúton a Liszt Ferenc tér magasságában.

2:38

A tömeg egy részét a rendőrök a New York-palotától a Nyugati pályaudvar irányába nyomják, míg a másik felét a Blaha Lujza térről a Petőfi híd irányába szorítják. Egy buszmegállóban egy 956-os éjszakai buszt is megtámadtak a tüntetők és betörték az első szélvédőjét. Az utasoknak nem esett bántódása, de a busz nem tud kihajtani a megállóból a tömeg és a felvonult rendőrök miatt - adta hírül az MTI.

2:17

A Ferenc körúti metró megállónál méltatlankodva vonulnak el a tüntetők. Állítólag a Nyugatinál gyülekeznek újra.

2:13

A mellékutcákból törnek elő a rendőrök. Egy tüntetőt öt rendőr vert meg. A legtöbben már menekülnek. Több rendőr és tüntető megsérült. Egy rendőrt a mentők vittek el.

2:09

A tüntetők padokból, kukákból emelnek akadályokat, néhányan autókat is próbálnak keresztbe fordítani az úton. Az egyik vízágyú fenn is akadt az akadályon, a rendőröknek kellett kiszabadítani.

2:05

Teljes támadásba lendültek a rendőrök. Vízágyúznak, újabb és újabb egységek érkeznek, megjöttek a lovas rendőrök is. A tüntetőket leteperik a földre, és megbilincselve elszállítják őket. A CNN közvetíti az eseményeket.

2:00

Bevetették a vízágyút, illetve megérkezett a második vízágyú és a lovas rendőrök is. A tüntetők az út két szélére szorultak. Néhányan a Mercur Hotel faláról feszítik le a gránátlapokat, és azokat dobálják a rendőrök felé.

1:54

Most már a Blaha környékén folynak a harcok. A rendőrök egyre gyakrabban dobják vissza a feléjük hajított köveket. A tüntetők betörtek egy kirakatot, ami mögött 7-800 üveg volt. Ezeket dobálják a rendőrök felé. Az Astoria felől érkezik egy vízágyú.

1:49

A rendőrök közvetlenül a tömegbe, fejmagasságban lövik a könnygázgránátokat.

Fotó: Hajdú D. András

1:42

A Blaha Lujza térnél, a Rákóczi úton felgyújtottak egy rendőrautót. A környéken teljes a káosz, összevissza rohangálnak az emberek. Eközben állítólag újabb rendőröket hoznak fel vidékről.

1:33

Körbezárták a tüntetőket a Rákóczi úton. Mind a Keleti felől, mind a Blaha felől sorfalban állnak. Tudósítónk becslése szerint 1000-1200 tüntető van a Rákóczi úton, ugyanakkor az MTI szerint több ezren harcolnak az utcákon.

1:25

A tüntetők visszatértek a Rákóczi útra. Néhányan kukákból, dobozokból, vázákból, reklámtáblákból barikádokat emeltek, hogy ne tudják őket elkergetni.

1:20

"Nagyon ijesztő, nincs most olyan hely a Blaha környékén, ahol biztonságban lehetne lenni" - jelentette helyszíni tudósítónk, aki mellett néhány centiméterre suhant el egy rendőr gumibotja. Munkatársunk egy épület sarkához szorult be egy párral együtt, rájuk célzott a rendőr gumibotja, de egyikőjüket sem találta el.

1.18

A rendőrök újabb és újabb rohamokat indítanak, a Rákóczi útról lassan eltűnnek a tüntetők. Egy csoport a Blaha felé tart, néhányan a környező utcákban kiabálnak.


1:16

Két tüntető közel ment a rendőrökhoz, mire a rohamrendőrök előretörtek, meggumibotozták őket, majd elszállították a provokálókat. Állítólag néhány rendőr visszadobja a feléjük dobott köveket.

1:10

A Kossuth téren alig maradtak tüntetők, a szervezők bemondták a mikrofonba, hogy beszédek már nem lesznek, de ők továbbra is maradnak. Korábban még tettek egy kísérletet a tüntetők marasztalására, hogy ne menjenek át a Rádióhoz vagy a Köztársaság térre: "Gyerekek, méltósággal, maradjatok itt, szépen kérünk" - kérték a demonstrálókat.

Fotó: Hajdú D. András

1:07

Egy rendőrbusz érkezett a Rákóczi útra, néhány ablakát betörték a tüntetők.

1:04

Az [origo] tudósítója szerint a rendőrök kezdik elveszíteni a türelmüket, több tüntetőt, aki a közelükbe ment, gumibottal megvertek, volt, akit meg is rugdostak.

0:56

A Rákóczi úton haladnak a tüntetők. Egy rendőr megsérült, amikor egy tüntető egy nagy fadarabot dobott a rendőrök közé.

0:47

A lovas rendőrök végképp elkergették a tüntetőket a Köztársaság térről. Ugyanakkor tele van a Rákóczi út. Az [origo] tudósítója több tűzoltót is látott a környező utcákon, illetve a rádió környékén.

0:43

Néhány tüntető azt állította tudósítónknak, hogy összecsaptak a Rákóczi úton a rendőrökkel.

Fotó: Hajdú D. András

0:40

"A Rádiónál és a Köztársaság téren is tömegoszlatás történik" - mondta a tv2-nek Schőn Péter, a BRFK szóvivője.

0:36

A rendőrök folyamatosan könnygázoznak. Figyelmeztető lövéseket adnak le, és petárdákat dobnak a tüntetők felé.

0:30

Állítólag fejen találtak egy operatőrt, a földön fekszik.

0:21

A rohamrendőrök megkezdték a tömeg oszlatását a Köztársaság téren. Felszólították a tüntetőket, hogy hagyják el a teret, majd könnygázt vetettek be. A demonstrálók ugyan kiabálnak és dobálnak, de lassan elvonulnak a térről.

0:15

A Rákóczi úton újabb tüntetők érkeznek a Köztársaság térre. Néhány tüntető az [origo] tudósítójának azt mondta: csak így lehet eredményt elérni. "Hiába tüntetnek ezrek a Parlamentnél. Autókat kell felgyújtani, hogy elérjünk valamit." Azt ígérik, hogy csütörtökön és szombaton várható csak igazi felfordulás. "A forradalom lényege, hogy nem kell iskolába menni, nem kell dolgozni, és nincsen semmi" - mondták a 16-17 éves demonstrálók.

0:06

A Köztársaság téren lovas, kutyás és rohamrendőrök sorakoztak fel. A téren körülbelül 200 rohamrendőr vár pajzsban-sisakban bevetésre. A tüntetők a lovakat heccelik. Néhányan felvetették, hogy mégis csak el kell menni a rádióhoz, ezt azonban elvetették.

Olvassa el éjfél előtti tudósításainkat is!