Megint megtelt a Kossuth tér - események percről percre

Vágólapra másolva!
A Kossuth tér este nyolc órára megtelt, az [origo] által megkérdezett tüntetők békés éjszakát jósolnak. Orbán Viktor szerint a Gyurcsány-kormánynak bíróságon kell felelnie hazugságaiért. Elhalasztotta a szombatra tervezett nagygyűlését a Fidesz. Csütörtökön a bíróság meghozta az első végzéseket a hétfő éjszakai rendbontókkal szemben. Kövesse percről percre a tüntetésekkel kapcsolatos nyilatkozatokat, illetve a Kossuth téren zajló eseményeket!
Vágólapra másolva!

21.05

Orbán Viktor azt mondta a tv2 Tények című műsorában, hogy a kormány meghamisította a költségvetés számait, ezért büntetőjogi és pénzügyi felelősséget kell vállania Gyurcsány Ferencnek és a kormánynak. A teljes interjút késő este sugározza a csatorna.

20.55

Egy fiatalembert a Vértanúk terénél elkaptak a rendőrök. Tudósítónk már csak a rendőri intézkedést látta, több járókelő azonban azt mondta, kés volt nála.

20:00

A Kossuth tér teljesen megtelt - jelentette az [origo] helyszíni tudósítója, aki szerint a rendezvény hangulata kezd a Sziget Fesztiváléhoz hasonlítani. Többen sátraznak, és különféle árusok jelentek meg: pólókat, mézeskalácsot és amerikai hotdogot is árulnak. Az [origo] által megkérdezett tüntetők szerint ma éjszaka már nem várhatók összecsapások, "az éjszakai bunyók már lecsengőben vannak". Vitéz Matovics István, a Nemzetőrség nevű mozgalom vezetője elmondta: napközben több rendbontó is zavarta a rendezvényt, többen részegen érkeztek.

18:23

A Magyar Helsinki Bizottság nevű jogvédő szervezet sajótközleményben hívta föl arra a figyelmet, hogy a jogszerűség és arányosság elvét a kiélezett helyzetben is tiszteletben kell
tartani a rendőri intézkedések során. A jogvédők szerint az elmúlt éjszakák eseményeiről a sajtóban megjelent fotók és videófelvételek az utcai erőszakos cselekményekben részt nem vevő személyek elleni indokolatlan, aránytalan rendőri fellépésre utaló képeket is tartalmaznak. Azt mondták: ki kell vizsgálni a rendőrség által elkövetett esetleges túlkapásokat is, és el kell marasztalni az aránytalanul súlyos erőszakot alkalmazó rendőröket.

17:20

Nyílt levelet intézett a Fidesz frakcióvezetőjéhez Fodor Gábor, az SZDSZ ügyvivője azzal kapcsolatban, hogy fideszes országgyűlési képviselők csatlakoztak a Kossuth téren tüntetőkhöz. Az SZDSZ ügyvivője szerint Wittner Mária, Horváth János és Jakab István több alkotmány- és törvényellenes törekvést is erősítenek részvételükkel. Navracsics Tibor válaszlevelében azt közölte: képviselőtársai közül senki nem csatlakozott a demonstrációt szervező Magyar Nemzeti Bizottság 2006 nevű szervezethez.

16:50

Beindult a katasztrófa-turizmus Budapesten, vagyis sokan csak nézelődni mennek ki éjszakánként a helyszínekre - jelentette ki csütörtöki sajtótájékoztatóján Bene László országos rendőrfőkapitány, aki arra figyelmeztetett, hogy az összecsapások során könnyen előfordulhat, hogy összekeverednek a rendzavarók és nézelődők. Bene László elmondta: ha valakivel szemben alaptalanul lépnek fel a rendőrök, annak joga van bejelentést tenni.

16:40

Az MSZP és az MDF üdvözölte, hogy a Fidesz nem tartja meg szeptember 23-i nagygyűlését. Hiller István, az MSZP elnöke elmondta: a Fidesz az egyetlen lehetséges és helyes döntést hozta meg azzal, hogy nem tartja meg a nagygyűlését. Dávid Ibolya szerint a nagygyűlés lemondása helyes lépés volt, az MDF elnöke kifogásolta viszont, hogy a Fidesz és a KDNP nem vett részt azon az egyztetésen, amelyen a miniszterelnök a pártok vezetőivel és rendőri vezetőkkel konzultált az elmúlt napok eseményeiről.

16:20

Gyurcsány Ferenc találkozott a parlamenti pártok vezetőivel és a rendőrség, illetve a titkosszolgálatok vezetőivel (a Fidesz és a KDNP nem ment el az egyeztetésre). Az ülés zárt volt, mert időközben a hatóságok minősített adatokat is begyűjtöttek a zavargásokkal kapcsolatban. Ezért az elhangzottakról nem is árultak el részleteket a sajtó munkatársainak. Az ellenzéket az egyeztetésen Dávid Ibolya és Herényi Károly képviselte.

14.43

Eddig 33 személy vált ismertté, akiket a rendőrség bűncselekménnyel gyanúsít a tüntetésekkel kapcsolatban - jelentette be Bene László országos rendőrfőkapitány az ORFK-n tartott csütörtöki sajtótájékoztatón. Hozzátette: a bűncselekménnyel gyanúsítottak egy részét már kihallgatták, néhányuk előzetes letartóztatásáról csütörtökön dönt a bíróság. Emellett csütörtökre virradóra több olyan személyt fogott el a rendőrség, akik az MTV székházánál viperával támadtak az intézkedő rendőrökre - közölte.

13:30

A Fidesz az önkormányzati választások utánra halasztja szeptember 23-ára tervezett nagygyűlését - jelentette be az ellenzéki párt elnökségének döntését Kövér László választmányi elnök csütörtökön, sajtótájékoztatón. Kövér azzal indokolta ezt, hogy szerinte az állam és a kormány nem tudja, nem akarja biztosítani a gyülekezési jog feltételeit. A döntés hátterében az áll, hogy a Fidesz szerdán kezdeményezte egy úgynevezett operatív munkacsoport felállítását, amelynek feladata annak biztosítása lett volna, hogy a rendezvény biztonságban lebonyolódjon. Ebbe a munkacsoportba meghívták a kormányt és az illetékes szervek - pl. rendőrség, katasztrófavédelem - képviselőit. A kormány már korábban közölte, mivel nem ért egyet azzal, hogy a feszült közhangulatban nagygyűlést tartson a Fidesz, ezért nem vesz részt a munkacsoportban, viszont felkérte a biztonsági szerveket, működjenek együtt a párttal. Kövér tájékoztatása szerint azonban a munkacsoport csütörtöki ülésén egyedül a mentőszolgálat képviselői jelentek meg.

Kövér szerint Szilvásy György kancelláriaminisztertől és Petrétei József rendészeti minisztertől és a titkosszolgálat vezetőjétől olyan tájékoztatást kaptak, hogy konkrét információk vannak arról, provokáció készül a nagygyűlésen. Kövér azt mondta, robbantásos merényletek tervezéséről is kaptak figyelmeztetést.

12:37

Megszületett az első két végzés a hétfő éjszakai rendbontók ügyében. Két fiatalra három napos elzárást rótt ki a Pesti Központi Kerülti Bíróság, ám szabadon engedték őket, mivel a büntetésbe beleszámították az eddig fogdában töltött idejüket.

12:25

Zárva tart a Műcsarnok technikai okokból szombaton, a Hősök terére tervezett Fidesz-nagygyűlés napján - jelentette az MTI. A múzeum azért nem nyit ki, mert a párt az épület lépcsősora alatt, a járdán épít színpadot, így nem lehetne megközelíteni a bejáratot. A Műcsarnok a szombati nap helyett jövő hétfőn tart majd nyitva.

12:13

A szombatra tervezett budapesti nagygyűlésről tanácskozik csütörtökön a Fidesz elnöksége, miután az ellenzéki párt által életre hívott operatív munkacsoport is egyeztetett a megmozdulás biztonságos lebonyolításáról. A tanácskozás után sajtótájékoztatón számolnak be az operatív munkacsoport és az elnökség üléséről.

11:02

Az MDF bejelentette, hogy elmennek a kormányfő által kezdeményezett délutáni megbeszélésre.

10:55

A Kossuth téren 100-150 ember van, sokan a fűben alszanak - jelentette munkatársunk a helyszínről. A demonstráció szervezői még nem mondanak beszédeket.

10:34

Sem a Fidesz, sem a KDNP nem megy el a Gyurcsány Ferenc által kezdeményezett délutáni találkozóra. Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője azt mondta, ha a házelnök vagy a köztársasági elnök hívja tárgyalásra a pártok vezetőit, hangsúlyozottan a kormány nélkül, akkor a Fidesz ezen részt vesz.

10:12

Csütörtök reggel rendkívüli kormányszóvivői sajtótájékoztatón erősítették meg, hogy Gyurcsány Ferenc találkozóra hívta a parlamenti pártok vezetőit. Bejelentették azt is, hogy a miniszterelnök az események ellenére nem mondja le péntekre tervezett németországi útját.

09:33

Gyurcsány Ferenc csütörtök délután két órára találkozóra hívta a parlamenti pártok vezetőit - jelentette az MTI.

09:13

Megkezdődött a gyorsított bírósági eljárás a Pesti Központi Kerületi Bíróságon csütörtök reggel, ahol több, az elmúlt napok budapesti összecsapásai után őrizetbe vett fiatal vár ítéletre. Az előállított fiatalokat garázdasággal gyanúsítják. A bíróságon 30 érdeklődő is megjelent.

08:27

Hatvankét embert állított elő a rendőrség a szerda éjszakai rendbontások során - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője. Ötvenöt embert őrizetbe is vettek rendbontás, csoportos garázdaság, hivatalos személy elleni erőszak miatt. A rendzavarások során egyetlen rendőr sem sebesült meg. A három nap alatt összesen több mint 200 rendbontó került rendőrkézre.

07:55

Több konyhakést mutatott egy nő a Kossuth téren az ott tartózkodó 25-30 tüntetőnek, a rendőrök elvitték - jelentette az MTI csütörtökön kora reggel. A középkorú, cowboykalapot és ponchót viselő nőt a rohamsisakos rendőrök vitték a Parlamentet körülvevő kordon mögé, oldaltáskáját kiborították az aszfaltra, majd elvezették egy rendőrségi furgon felé. Az MTI-nek a kordonhoz közelebb állók azt mondták, hogy a nő angolul beszélt, azt mondta, azért jött Magyarországra, hogy tüntessen a Gyurcsány-kormány leváltásáért.

06:31

Mindenkinek jogkövető magatartást javasolt csütörtök reggel Gergényi Péter. A budapesti rendőrfőkapitány a Magyar Televízió Nap-kelte műsorában sikeresnek nevezte a rendőrség csütörtök hajnali fellépését. "A rendőri erők igyekeztek mindent megtenni, hogy megőrizzék a rendet és biztonságot és ez sikerre vezetett." Csütörtökön reggel "többen vannak kihallgatás alatt" - közölte. "Nem tudom, ki mire készül" - mondta Gergényi a kilátásokról, de biztosított mindenkit, hogy a rendőrség "a mostanihoz hasonló keménységgel" akadályozza meg a törvénytelenségeket.

3.46

Csütörtök hajnalig 11-12 sérültet láttak el a Péterfy Sándor utcai kórház traumatológiáján. Köztük hárman súlyos, nyolcan-kilencen pedig könnyebb sérüléseket szenvedtek - közölte Golopencza Pál szolgálatvezető főorvos. Az ellátásra szorulók többsége könnyű, zúzódásos, illetve könnygáz okozta sérülést szenvedett. Közvetlen életveszélyben senki sincs.

Ketten szenvedtek súlyosabb fejsérülést, egy ember pedig hassérüléssel került a kórház ügyeletére, ezek a sérülések vélhetően a rendőrök által kilőtt könnygázgránáttól származnak - tette hozzá. A szolgálatvezető úgy tudja, éjszaka 45 mentő állt készenlétben a főváros különböző helyszínein.

3.07

A Dohány utca teljesen üres, bár korábban 40-50 rendőr üldözte itt tiltakozók egy kisebb csoportját. Egy autó ablaka betört, néhány kukát felborítottak. Betört egy telefonfülke üvege is. Az egyik Dohány utcai éjjel-nappali üzletben egy fiatalember azt mondta, kapott néhány pofont a rendőröktől. "A Kossuth téren megkérdeztem néhány rendőrtől, hova kell menni lázadni... Mikor ideértek a Dohány utcába, meglátták, hogy itt vásárolok. Ha az volt a legfontosabb dolguk, hogy engem felismerjenek, csak azért, mert viccből megkérdeztem tőlük valamit a Kossuth téren, akkor itt nincs semmilyen forradalom" - vonta le a tanulságot.

[origo]/MTI