Gyurcsány szerint nem lesz újabb csomag

Vágólapra másolva!
Nem lesz szükség újabb megszorító csomagra - közölte Gyurcsány Ferenc abban az interjúban, amelyet az Info Rádiónak adott. A szombaton adásba kertülő interjúban a miniszterelnök egyebek mellett arról beszélt, hogy visszanézve 2000-2009 között "brutális jövedelem-emelkedést fogunk majd látni".
Vágólapra másolva!

Nincs szükség újabb megszorító csomagra - mondta Gyurcsány Ferenc abban az interjúban, amelyet szombaton ad le az Info Rádió. A miniszterelnök szerint ugyanis a 2007-es költségvetés fő számait és a megvalósulásukhoz szükséges intézkedéseket a konvergenciaprogram rögzítette. Gyurcsány szerint "legfeljebb 2008-2009 dolgában kell majd még nagyon körültekintőnek lenni. Új nagy intézkedés, ha úgy tetszik, új csomag, (...) az nem kell már" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország utolsó lehet-e a térségben a közös valuta bevezetését illetően, a miniszterelnök elmondta: nem az a kérdés, hogy melyik ország vezeti be először az eurót. Gyurcsány Ferenc emlékeztetett arra, hogy Csehországban és Lengyelországban nemrég jelentették be, hogy elhalasztják az euró bevezetését, és "a szlovákok is tele vannak bizonytalansággal". Meg kell kérdezni az embereket - mondta a kormányfő -, mit választanának: "bolgár életszínvonalat és körülményeket euróval, vagy magyar életszínvonalat és körülményeket" egy évvel későbbi euróval. "Itt is muszáj őszintének lenni" - közölte.

A jövedelmek vásárlóértékével kapcsolatban elmondta: az ország gondjai részben éppen abból fakadnak, hogy 2000 és 2006 között a jövedelmek vásárlóértéke 43 százalékkal növekedett. "Most lehet, hogy ebből 2-3 százalékot vissza kell adni" - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, de hozzátette: ha visszanézünk majd a 2000 és 2009 közötti időszakra, akkor "egy brutális jövedelem-emelkedést fogunk majd látni".

Arra az újságírói kérdésre, hogy hogyan fogunk élni négy év múlva, a kormányfő azt válaszolta: reméli, hogy nyugodtan, kiegyensúlyozottan és "túl ezeken a sehova sem vezető vitákon".