Gyurcsány nem zárta ki a bocsánatkérést

Vágólapra másolva!
Ha a "történet végén" az lesz az általános követelés, hogy bocsánatot kérjen, akkor nyitott lesz rá Gyurcsány Ferenc - ezt maga a miniszterelnök mondta a New York Times nevű tekintélyes amerikai lapnak. Gyurcsány kijelentette azt is, ő az egyetlen, aki szembenéz a helyzettel.
Vágólapra másolva!

A Washington Post után a másik negy befolyású amerikai napilapnak, a New York Timesnak is interjút adott Gyurcsány Ferenc. A magyar miniszterelnök Berlinben nyilatkozott az amerikai újság riporterének pénteken, és a kérdésre, hogy hajlandó-e bocsánatot kérni a magyar szavazóktól, amiért hazudott, némi szünet után azt válaszolta: "El kell magyaráznom az embereknek, miért tettem azt, amit tettem. Ha ennek a magyarázatnak a végén - és ez időbe fog telni - ez az általános hangulat és ez a követelés a történet végén, akkor nyitottnak kell lennem."

Gyurcsány egyébként a Washington Postnak adott, pénteken közölt interjújában még azt állította, hogy ő nem hazudott. A New York Timesnak pedig most arról beszélt: "Meg akarja értetni a néppel", miről is szólt májusi beszéde. Szerinte arról szólt, hogy elnyerje pártja és a nép támogatását a változások bevezetéséhez. "Számomra nem vezet út előre reformok nélkül" - hangsúlyozta. "Világossá tettem párttársaimnak: jó vagyok nektek, ha elég bátrak vagytok a változáshoz. Elég bátrak ahhoz, hogy szembeforduljatok azzal a magatartással, amelyet az utóbbi 15 évben képviseltetek.

Elmondása szerint azért várt májusig, hogy beszéljen pártjának a gazdaságról, mert csak ekkorra gyűjtött össze minden tényt."Hosszú időn át mindannyian azt hittük, hogy miközben a gazdaság viszonylag magas növekedése megnövelte a deficitet, úgy hittük, hogy kezelni tudjuk a hiányt, és el tudunk számolni kiadásaink közül néhányat törvényesen úgy, hogy a költségvetésen kívülre helyezzük azokat" - közölte. Májusban volt, amikor az Eurostat, az Európai Unió statisztikai részlege rámutatott arra, hogy a tömb nem fogja elfogadni az ilyenfajta költségvetési elszámolást, "hogy egy új könyvelést kell kezdenünk"."Én vagyok az egyetlen, aki szembenéz ezzel a helyzettel" - mondta. - "Ez egy új kezdetet fog jelenteni. Nem magamnak, személyesen, hanem az országnak" - fűzte hozzá.

[origo]/MTI