Visszarántanák az MSZP-sek Gyurcsány gyeplőjét

Vágólapra másolva!
Írásos megállapodás készül a kormány és a koalíciós frakciók között a szocialista képviselők kérésére. Az MSZP-s képviselők ugyanis nagyobb beleszólást akarnak a kormányzati munkába, és adott esetben figyelmeztetnék a "külön utakon járó" minisztereket. Mint egyikük fogalmazott: "marhára fontosak a sürgős reformok", de ez nem indokolja, hogy a frakciót kihagyják a döntésekből. Az intézkedések kommunikációjába is be akarnak szállni.
Vágólapra másolva!

"A kormány már ma is soha nem látott szervezettségű és mélységű egyeztetést folytat a frakciókkal és a pártok vezetőivel." - nyilatkozta idén nyáron egy lapinterjúban Szilvásy György kancelláriaminiszter. Szilvásy júliusi ígérte szerint "a frakció heti tervező megbeszélésén minden minisztériumnak - miniszterrel, államtitkárral vagy kabinetfőnökkel - képviseltetnie kell magát", hogy a vezető koalíciós politikusok ne szenvedjenek információhiányban.

A kancelláriaminiszter által ígért heti találkozók megvalósultak: a parlamenti ülésszakok ideje alatt a frakcióértekezleten rendszeresen részt vesz a miniszterelnök, és a tárcák is képviseltetik magukat, még akkor is, ha nem szerepel napirenden őket érintő kérdés. Emellett a Kormányszóvivői Iroda az [origo] érdeklődésére azt is közölte, a kormányfő hetente kétszer egyeztet a koalíciós pártok vezetőivel.

Úgy tűnik azonban, hogy a kormánypártok támogatottságának rohamos csökkenésével szembesülő szocialista képviselőknek ez nem volt elég. A múlt heti frakció- és választmányi ülésen is azt kérték a kormánytól, hogy az eddiginél jobban vonják be őket a reformok kidolgozásába, illetve a korábbi gyakorlatnak megfelelően ebben a ciklusban is kössön megállapodást az együttműködésről a képviselőcsoport és a kormány.

Nehogy leszavazzák

Göndör István frakcióvezető-helyettes szerint az a probléma, hogy ma a képviselők csak kész törvényszövegeket kapnak kézhez, azokhoz legfeljebb a parlamentben tehetnek módosító javaslatokat. Ennél sarkosabban fogalmazott az [origo] érdeklődésére Szanyi Tibor MSZP-s képviselő, aki korábban államtitkárként részt vett a kormányzati munkában. Szerinte "marhára fontosak a sürgős reformok", de ez nem indokolja, hogy a frakciót kihagyják a döntésekből. Az egyezség Szanyi szerint arról szólna, hogy ha "valamelyik miniszterünknek nagy, forradalmi ötlete támad", annak bejelentése előtt egyeztessen a frakcióval.

A szocialisták azt várják, hogy az egyeztetések még a parlamenti szak előtt, már a kormány jogalkotási programjának megszületése után megkezdődjenek. Ezzel a módszerrel Göndör István szerint a frakció szakértői és munkacsoportjai már az ötletek megszületésétől kezdve részt vehetnének a jogalkotás folyamatában. Az szeretnék, ha a parlament elé már olyan törvény kerülne, amely egyezik a szocialista frakció elképzeléseivel. Az Országgyűlésben csak finomítani kellene a szövegen, meghallgatni az ellenzéki véleményeket, esetleg ötpárti egyeztetést folytatni.

Göndör az [origo] érdeklődésére azt mondta, azért kell hivatalosan is rögzíteni az együttműködés kereteit, hogy a felek később hivatkozhassanak rá. A tervek szerint a megállapodást minden miniszter aláírná, így ha valaki később "külön utakon járna", kellő alappal lehetne figyelmeztetni. Ha pedig a frakció úgy dönt, nem támogat valamilyen elképzelést - magyarázta Göndör -, időben értesítheti a kormányt, elkerülendő azt, hogy a szocialisták szavaznak le egy előterjesztést. A frakciókkal kötendő megállapodás jelenleg az előkészítés fázisában van, a Kormányszóvivői Iroda szerint néhány héten belül fogadhatják el.

Az SZDSZ-nek nincs problémája

Az SZDSZ-es Horn Gábor, a Miniszterelnöki Hivatal koalíciós koordinációért felelős államtitkára az [origo]-nak azt mondta, ő csak saját pártjáról tud beszélni, ott viszont szerinte nincsenek egyeztetési problémák. Az elmúlt négy évben ugyanis kialakult a munkarend, vagyis minden kormányzati anyag keresztülfut az ő államtitkárságán, ahol kikérik a liberális szakpolitikusok véleményét, becsatornázva az SZDSZ álláspontját a kormányzati munkába.

Horn szerint gondot legfeljebb az időhiány okozhat. "Ha szaladunk magunk után", akkor megeshet, hogy nem marad idő az egyeztetésekre - mondta az államtitkár, aki szerint a parlamenti szakaszban még mindig legalább hat hét áll a képviselők rendelkezésére, hogy megismerjék és véleményezzék a kormány által benyújtott javaslatokat.

Új szervezet régi emberek

A másik kifogásolt terület a kommunikáció, amely szintén régi téma a szocialista pártban. Göndör István a kormány felé megfogalmazott kritikákról azt mondta, a frakció szeretné önállóan is kommunikálni a reformokat. Szerinte erre azért van szükség, hogy az emberek megértsék, mi miért történik. A képviselők pedig sokszor és közvetlenül találkoznak a választókkal, tehát konkrétabban és közérthetőbben tudnak velük kommunikálni.

A kormány is a kommunikáció átalakításra készül. A Kormányszóvivői Iroda közlése szerint átalakul a Miniszterelnöki Hivatal belső felépítése a szervezeti hatékonyság érdekében. Ez érinteni fogja a Kormányzati Kommunikációs Központ belső felépítését is. Részleteket nem közöltek, csupán annyit, hogy személyi kérdések jelenleg nincsenek napirenden, vagyis továbbra is Gál J. Zoltán államtitkár a terület felelőse.

Kovács Áron