Fél év múlva visszaadja az USA Táncsics börtönét

Vágólapra másolva!
Fél éven belül visszaadja Magyarországnak a budai Várban található, Táncsics Mihály egykori börtönét is magában foglaló épületet az Egyesült Államok. Erről fogadott el szándéknyilatkozatot a külügyminiszter és az USA nagykövete. Cserébe az amerikaiak egy Szabadság téri ingatlant kaphatnak.
Vágólapra másolva!

Fél éven belül magyar tulajdonba kerül a budai Várban található, jelenleg amerikai kézben lévő épületegyüttes, amely a Táncsics-börtönt is magába foglalja. Erről írt alá szándéknyilatkozatot Göncz Kinga külügyminiszter és April Foley budapesti amerikai nagykövet pénteken.

A Táncsics-ház visszaadásáról szóló megállapodás aláírásának határideje - ez a korábbi magyar-amerikai dokumentumot módosítja - 2007. május 31. A szándéknyilatkozat aláírását követően Göncz Kinga és April Foley elmondta: a megállapodás része lesz az ellentételezés is, amelynek keretében egy Szabadság téri ingatlan az Egyesült Államok tulajdonába kerül, várhatóan oda költöznek majd a Várból a jelenleg ott elhelyezett amerikai tengerészgyalogosok.

Az 1948-ban háborús jóvátételként az Egyesült Államok tulajdonába került várbeli ingatlan ügyének rendezése George Bush amerikai elnök júniusi budapesti látogatása nyomán gyorsult fel.