Tizenkét településen tartanak új választást

Vágólapra másolva!
Vasárnap 12 településen ismétlik meg az önkormányzati választásokat. Az érintett településeken kampánycsendsértés, a választók megvesztegetése miatt rendeltek új választást a bíróságok, illetve a választási bizottságok.
Vágólapra másolva!

Öt Pest megyei településen tartanak megismételt választást vasárnap, mert az október 1-jei szavazás nem hozott eredményt. Kerepesen a megyei bíróság döntése alapján kampánycsendsértés miatt kell újra az urnák elé járulni, hogy eldőljön ki legyen a helység polgármestere. Valkón a területi választási bizottság döntött a választás megismétléséről, mert a voksolás során jogszabálysértések fordultak elő. Ugyancsak kampánycsendértés miatt Vasadon is meg kell ismételni a választást.

Budakalászon, ahol egy szavazat döntötte el, ki legyen a polgármester, azért tartanak új választást, mert több helyi lakosnak akadályozták az urnához járulását. Albertirsán a területi választási bizottság döntése értelmében a roma kisebbségi képviselőt kell újraválasztani, mert itt a szavazatok vásárlásával próbálták befolyásolni az eredményt.

Két Jász-Nagykun-Szolnok megyei kistelepülésen, Nagyivánban és Tiszabőn ismételik meg vasárnap a polgármester-választást. Mindkét településen a második helyen végzett független jelölt azt kifogásolta, hogy az ugyancsak függetlenként induló első helyezett több több embert megvesztegetett, hogy rá szavazzanak. A másodfokon eljáró megyei bíróság mindkét esetben a választás megismétlését rendelte el.

Megismétlik az önkormányzati választást vasárnap a Hajdú-Bihar megyei Balmazújváros két választókerületében is. A bíróság korábban a település 4-es és 5-ös számú választókerületében a polgármester-választás és a képviselő-választás eredményét is megsemmisítette. A bíróság bizonyítottnak látta, hogy a választások előtt Balmazújvárosban bálás ruhát osztottak, és a megajándékozottaktól a Fidesz jelöltjének támogatását kérték.

A Zemplén megyei Kékeden azért kell ismételni, mert október elsején a szavazatszámláló bizottság tagjai nem ellenőrizték a választópolgárok személyazonosságát, mivel a kistelepülésen mindenkit személyesen ismertek, ezzel azonban törvényt sértettek. Hasonló okok miatt ismétlik meg a választásokat vasárnap Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Rohodon.

A Somogy megyei Pamukon a polgármester-választást ismétlik meg vasárnap. A településen október elsején egyetlen szavazat döntött a két polgármesterjelölt között. A választást azért kell megismételni, mert az urnás szavazást kérők közül ketten nem tudták leadni a voksukat, annak ellenére, hogy jelezték szándékukat.

Baranyaszentgyörgyön pedig azért kell ismételni, mivel október hárman is érvénytelen, lejárt személyivel szavaztak. A polgármesteri tisztséget akkor Bódis István nyerte, aki két szavazattal maradt alul lányával szemben.