Kiderülhet, ki mit csinált az Astoriánál

Vágólapra másolva!
Felülvizsgálta a titkosszolgálat a korábban 80 évre titkosított jelentésének minősítését, e szerint nyilvánosságra lehet hozni ebből néhány dokumentumot. Úgy tudjuk, ezek az október 23-án, az Astoriánál történtekkel kapcsolatos jelentések. Minderre azután került sor, hogy a Fidesz kérte a parlament keddi, összevont bizottsági ülésén 80 évre titkosított anyag közzétételét, és az MSZP sem zárkózott el ettől, de csak azt támogatta, részleteket hozzzanak nyilvánosságra.
Vágólapra másolva!

Korábban 80 évre titkosította a Nemzetbiztonsági Hivatal azokat az október 23-i eseményekkel kapcsolatos jelentéseket, amelyeket Szilvásy György kancelláriaminiszter ismertetett kedden az összevont emberi jogi, honvédelmi, nemzetbiztonsági bizottsági ülés zárt részén. Az NBH azonban csütörtökön felülvizsgálta korábbi álláspontját és úgy döntött, egy vagy két dokumentumon közzé lehet tenni és erre 24 órán belül sor kerül - közölte Vajda Péter, a titkosszolgálatok szóvivője. Azt azonban nem mondta meg a szóvivő, mely dokumentumokról van szó.

Úgy tudjuk, hogy az Astoriánál történtekkel kapcsolatos anyagot hozzák nyilvánosságra, ebben arról van szó, hogyan közelíthette meg a rendbontókból álló tömeg a Fidesz nagygyűlését, ezért ki lehet a felelős. Értesülésünket nem erősítette meg az NBH.

A titkosítás feloldásáról azután született döntés, hogy csütörtökön a Fidesz azt követelte, hogy hozzák nyilvánosságra a zárt ülés 80 évre titkosított jegyzőkönyvét, melyben arról is szó esik: a titkosszolgálat szerint fideszes politikusok kapcsolatot tartottak a zavargások szervezőivel.

Demeter Ervin, a nemzetbiztonsági bizottság fideszes tagja azt mondta csütörtök délelőtt, szerinte azért titkosították az információkat, hogy Szilvásy György kancelláriaminiszter "ne váljon közröhej tárgyává". Demeter szerint ugyanis a zárt ülésen kiderült, hogy nem igazak azok az állítások, amelyek szerint a Fidesz állna a zavargások hátterében.

Simicskó István, a nemzetbiztonsági bizottság KDNP-s elnöke szerint az ülés csak arra volt alkalmas, hogy sejtetéssel, manipulációval lejárassanak embereket és pártokat, majd zárt ülést rendeltek el, hogy ne kerüljenek nyilvánosságra az állítólagos bizonyítékok. Hozzátette: a keddi ülésen alapvető kérdésekre nem kaptak érdemi választ, így arra sem, ki adott utasítást a rendőrségnek, és hogy miért nem viseltek azonosítót a rendőrök.

Az MSZP részéről Vadai Ágnes még délelőtt bejelentette, hogy a szocialisták is kérik az NBH-t, vizsgálja meg, nyilvánosságra lehet-e hozni az anyag egy részét. Vadai ugyanakkor azt mondta, lelepleződött a Fidesz, kiderült, hogy tudatos politikai provokációval akarják lejáratni a rendőrséget és a kormányt. A képviselő szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a zavargások szervezettek voltak, hogy annak irányítói kapcsolatban álltak a Fidesszel.

Megjegyezte: október 23-án a rendőrség a rendzavarókat nem tolta rá az Astoriánál tartott Fidesz-nagygyűlésre, éppen ellenkezőleg: a demonstrálók húzták rá őket a rendezvényre. Vadai állítja, a fideszes politikusok tudtak a provokációról, de a bizonyítékokat firtató újságírói kérdésekre azt mondta, ezekre állam- és szolgálati titok miatt nem tud válaszolni.

Szilvásy az emberi jogi, a honvédelmi és a nemzetbiztonsági parlamenti bizottság keddi ülésén jelentette be titkosszolgálati információkra hivatkozva: az október 23-i zavargások szervezői fideszes politikusokkal álltak kapcsolatban. Állította: bizonyíték van arra, hogy az MTV-székház elleni támadás - amely szerinte spontán módon alakult ki - után szélsőjobboldali szervezetek hálózatot hoztak létre, amelyben békésen és agresszívan fellépő csoportok is jelen voltak. Szilvásy szerint a hálózat tagjai kapcsolatban álltak a Fidesz több helyi csoportjával, illetve fideszes politikusokkal.