Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szövegekből dolgozik a zavargásos bizottság

Vágólapra másolva!
Hatvan munkanapot kapott Gyurcsány Ferenctől a zavargások okait vizsgáló tényfeltáró bizottság. A miniszterelnök megígérte azt is a tesület első ülésén: a rendőrség és az ügyészség összefoglaló jelentéseit is megkapják még novemberben a szakértők. A bizottság egyik felkért tagja, Bökönyi István volt büntetésvégrehajtási vezető mégsem vesz részt a munkában, az ő cége védte ugyanis az MTV-székházat az ostromkor.
Vágólapra másolva!

Szerdán tartotta első ülését a zavargások okait vizsgáló, szakértőkből álló bizottság, amelynek felállítását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezte. Gyurcsány azt kérte a bizottságtól, hogy hatvan munkanapon belül készítsenek el egy jelentést, amitől azt várja a kormány: jobban meg lehessen érteni, mi, miért történt. A kormányfő hozzátette: ajánlásokat is megfogalmazhatnak azzal kapcsolatban, mit kell tenni, hogy ne ismétlődhessenek meg a rendzavarások.

A miniszterelnök szerint ugyan sokan az események másnapján már meghozták ítéletüket, érdemes feltárni a történtek hátterét. Van, aki szerint jogértelmezési probléma vezetett el a rendbontásokhoz, mások szerint rendőrségi kérdés, megint mások szerint politikai küzdelem, de vannak akik úgy látják, az ország weimarizálódásának jelei mutatkoztak meg a zavargások során - fogalmazott Gyurcsány. Sokan, sokfajta magyarázattal, ítélettel álltak már elő - mondta, és hozzátette: a testülettől azt várják, alaposan vizsgálja meg, mi vezetett el a rendbontásokig. Közölte azt is, hogy a rendőrség és az ügyészség vizsgálati anyagait november 30-ig a testület rendelkezésére bocsátják, hogy teljesebb legyen a kép.

Gönczöl Katalin korábbi ombudsman, a testület elnöke az első ülés után azt mondta, kizárólag szakmai alapon vizsgálódnak. Személyes meghallgatásokat nem tartanak, és egyedi eseteket sem vizsgálnak. Tanulmányokból dolgoznak, emellett a rendőrség, az ügyészség és civil szervezetek - így a Társaság a Szabadságjogokért, a Helsinki Bizottság, az Amnesty International - összefoglalóit, jelentéseit is felhasználják, valamint a magyar és a nemzetközi jogszabályokat is tanulmányozzák.

Kiderült az is, hogy egy taggal máris csökkent a bizottság létszáma: Bökönyi István ( a BVOP korábbi parancsnoka) ugyanis annak a biztonsági cégnek a vezetője, amelyik a Magyar Televíziót védte a székház ostromakor. Ezért Bökönyi helyett keresnek egy másik biztonsági szakértőt. Gönczöl beszámolója szerint összesen ötmillió forintot kapott a testület működéséhez, ebből gazdálkodhatnak.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről