Nem kell évekig őrizni a sztrádamatricás papírt

Vágólapra másolva!
Öt év helyett csak 60 napig kell őrizgetni az autósoknak az autópálya-matricákhoz tartozó ellenőrző szelvényeket, hogy igazolni tudják vita esetén: valóban fizettek az úthasználatért - a közlekedési tárca módosító javaslata szerint. Jelenleg elvileg akár öt évre visszamenőleg is előállhatnak a bírsággal.
Vágólapra másolva!

Törvénymódosítást kezdeményezett a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium az autópálya-matricákkal kapcsolatban. A parlamentnek benyújtott javaslat lényege, hogy jóval kevesebb ideig kell megőriznünk a matricákhoz tartozó bizonylatot, hogy vitás esetben igazolni lehessen a fizetést a sztrádahasználatért.

A módosítás szerint, ha valaki úgy használta a sztrádát, hogy nem vett matricát, 60 napon belül ki kell küldeni neki a pótdíjfizetési felszólítást. Ha ezt az autópálya üzemeltetője nem teszi meg, az autós megússza a büntetést. Emellett lényeges eleme a módosításnak az is, hogy a pótdíjfizetési kötelezettség egy év után elévül.

Eddig nem szabályozták a kérdést, így elvileg öt éven belül bármikor előállhatott az autópálya fenntartója azzal, hogy valaki nem vett matricát. Ha ennek ellenkezőjét az autós nem tudta bizonyítani, ki kellett fizetnie a bírságot.

A törvénymódosítás indoklásából kiderül, hogy a gazdasági tárca azután döntött a változtatás mellett, hogy az autós társadalom több képviselője, illetve a Magyar Autóklub, mint az autósok érdekvédelmi szervezete is jelezte aggályainak.