Putyin is lökést adhatott az MSZP-nek

Vágólapra másolva!
Az MSZP további erősödését jelzi a Medián legfrissebb, részleteiben csütörtökön közölt felmérése. A közvélemény-kutató cég elnöke, Hann Endre szerint a korábban bizonytalanok inkább a kormánypártok felé hajlanak, de Putyin orosz elnök látogatását fontosnak tartották az emberek, és ez is erősíthette a szocialistákat.
Vágólapra másolva!

"Március elején már érezhető volt a hangulatváltozás" - mondta az [origo]-nak a Medián Közvélemény és Piackutató Intézet vezetője legfrissebb felmérésük kapcsán. A HVG által közölt közvélemény-kutatásból kiderült: másfél év után először megelőzte a Fideszt az MSZP a pártok versenyében, igaz, csak 1 százalékkal. Hann Endre úgy nyilatkozott, hogy nem akarja misztifikálni a különbséget, bár a 3 ezres mintán elhihető, ráadásul egy tendenciába illik. A választás győztesének ugyanis március elejére érezhetően többen gondolták az MSZP-t, mint korábban, míg a Fidesz győzelmében hívők száma csökkent.

Az MSZP megerősödésének egyik okaként Hann Endre azt említette, hogy a megkérdezettek a közelmúlt legfontosabb eseményei között általában nem szoktak politikai történéseket említeni, de most Vlagyimir Putyin orosz elnök budapesti látogatást nagy számban emelték ki. Ebben a kampányban sokat számít, hogy ki tud államférfiúi erényeket felmutatni, s a gáz biztonsága, a sárospataki könyvek sorsa sokakat érdekel - tette hozzá a Medián igazgatója. A szerverügyre, az MDF-es képviselőjelölt megzsarolására vonatkozó kérdésünkre Hann Endre azt mondta: az egy dolog, hogy miről ír a sajtó, de hogy mit tartanak valóban fontosnak az emberek, az egy másik. Ugyanakkor az érzelmi szempontokban ilyen tényezők is szerepet játszanak - jegyezte meg.

Kérdésünkre, hogy a pártok a bizonytalanoktól vagy a többi párttól szereznek új szavazókat, Hann Endre úgy válaszolt: növekszik a valamilyen pártot választók és a szavazáson részt vevők száma is, s a felmérések szerint a korábbi bizonytalanok inkább a szocialisták és a szabad demokraták felé tendálnak. A kis pártok közül a Medián igazgatója szerint az SZDSZ-nek van a legnagyobb esélye a parlamentbe jutásra, mert a kampány során erősödtek, de az MDF bejutását sem lehet kizárni.

A hvg.hu-n közzétett, a múlt pénteken és szombaton 3 ezer fős mintán elvégzett felmérés szerint a biztos szavazók aránya gyakorlatilag nem változott (58 százalék), ám körükben helyet cserélt a két nagy tábor, miközben a szabad demokraták helyzete is megszilárdulni látszik. Az MSZP 40, a Fidesz 39, az SZDSZ 6, az MDF 3 százalékon áll, míg a parlamenten kívüli pártok együttvéve 2 százaléknyi szavazatra számíthatnak.

A teljes népesség körében még nagyobb (37:32) a szocialisták előnye, és tovább nőtt az MSZP győzelmét valószínűsítők aránya: ez már 45 százalék, szemben a Fideszt esélyesebbnek vélők 34 százalékával.

A "hová tartanak a dolgok az országban" kérdésre februárban még 55 százalék válaszolta azt, hogy inkább rossz irányba, s csak a válaszadók 38 százaléka gondolta úgy, hogy inkább jó irányba. Most az optimisták aránya meghaladja a 40 százalékot, a pesszimistáké pedig 51 százalék. A teljes szavazókorú népesség körében egyre többen tartják Gyurcsány Ferencet alkalmasabb kormányfőnek, míg Orbán Viktor esetében csökkent ez a mutató. Az MSZP miniszterelnök-jelöltjének alkamassági indexe eléri az 50 százalékot, míg a Fidesz elnökéé 40 százalék alá csökkent.

Nagy Szilvia