Újabb hetven tonna illegális húst találtak Budaörsön

Vágólapra másolva!
Újabb hetven tonna illegális, köztük több tonna lejárt szavatosságú és feldolgozásra váró húst találtak az állatorvosok egy budaörsi hűtőraktárban - erősítette meg Virsinger György Pest megyei főállatorvos az RTL Klub szerda esti híradójának információját.
Vágólapra másolva!

A telepen raktároztató cég üzleti kapcsolatban van azzal a pomázi vállalkozással, amelynek telepén először találtak kétes eredetű húst a múlt héten. Korábban Pomázon 6,5, Nagyigmándon 10, Budaörsön pedig 30 tonna kétes eredetű húst találtak - hangzott el a kereskedelmi csatona hírműsorában. A tudósítás szerint a telephelyen nem tudták, mit tárolnak; a raktároztatásért fizettek, és a telephelyen nem kötelesek ellenőrizni, honnan származnak a termékek.

A tévé szerint az biztos, hogy a hús hűtőházakba került, azokból pedig húsfeldolgozókhoz. Az illegális termékekből az országban szinte mindenhová, nemcsak Pest, hanem például Zala, Szolnok és Komárom-Esztergom megyébe, valamint Budapestre is jutott.

Virsinger György elmondta: még mindig nem derült ki, honnan származnak a termékek. Az érintett vállalkozások - amelyek nevét a vizsgálatok miatt nem közölte - nem adtak erre választ. Mivel a raktároztató cégek továbbra sem tudják igazolni a hús eredetét, nem lehet kizárni, hogy külföldről érkezett; van olyan cég, melynek külföldi a tulajdonosa - mondta a Pest megyei főállatorvos. Mint kifejtette, kedden találták meg a hetven tonna vegyes - sertés és baromfi - húskészítményt, miután a két hete Pomázon felfedezett illegális húsüzemi tevékenység után nyomozni kezdtek.

Virsinger György azt is elmondta, hogy a hústermékeket zárolták, és a már lejárt termékek megsemmisítését elrendelték. Ezt Solton, egy speciális, állati eredetű takarmányokat előállító üzemben, hőkezeléssel végzik el. A főállatorvos szerint több hétbe is beletelhet, amíg kiderítik, hova került a hús, hiszen sok forgalmazó és előállító céget kell megvizsgálni. Az szerinte bizonyos, hogy az illegális hús különböző termékekbe került és nyilvánvalóan forgalomba is hozták.

Előbb-utóbb arra is fény derül, melyik áruház polcaira jutottak ilyen termékek - mondta, megjegyezve, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda segítségét kérték a vizsgálatokhoz. Virsinger György úgy vélte: ekkora mennyiségű tételek esetén, és tekintettel arra, hogy az eredetük tisztázatlan, nem lehet szó egyszerű gondatlanságról.