A Civilek rosszallják Sólyom Tubessel kapcsolatos nyilatkozatát

Vágólapra másolva!
A Civilek a Mecsekért Mozgalom (CMM) tagjai megdöbbenéssel hallották a köztársasági elnök kijelentését, amely szerint a Tubes elfogadható helyszín a katonai lokátorállomás megépítésére - tudatta a szervezet közleményben.
Vágólapra másolva!

Sólyom László szombaton Pécsváradon tett kijelentése nem értelmezhető abban az összefüggésben, hogy ő maga hosszú évek óta kiáll az egészséghez és az egészséges környezethez való jog és az e jogért való polgári küzdelem mellett, továbbá indítványozta az európai államelnökök és miniszterelnökök közös fellépését az egészséges környezetért - írja Boros János, a szervezet szóvivője. Hozzátette, hogy a Tubest védők közül sokan részt vettek a Zengő védelmében, ezért ők a kijelentést különös fájdalommal fogadták.

Az államfő a hagyományos bazsarózsa-túrán, a Zengőre menet arra az újságírói kérdésre, mit szól ahhoz, hogy elképzelhető, a kormány a Pécs melletti Tubest jelöli a radar következő helyszínéül, azt mondta: "Olyan alku volt, amely képviselhető."

Boros János utalt rá, a CMM céljai között szerepel az egészséges környezet biztosítása magunk és utódaink számára, a tájvédelem, és az életünket fenyegető kockázatok csökkentése. Tekintettel arra, hogy a tervezett radar telepítéséről nem történt széles körű tájékoztatás, társadalmi párbeszéd és egyeztetés, tartunk attól, hogy a köztársasági elnök szándéka ellenére antidemokratikus folyamatokat legitimál, a természetvédő, valamint az egészség- és városvédő civil mozgalmak közötti feszültség szítására és fenntartására is alkalmassá válhat - tette hozzá a szóvivő.

Boros János hangsúlyozta: a beruházással Pécs lakosai egy lehetséges terrortámadás vagy a sugárzás vélt vagy valós veszélye miatt kiszolgáltatva éreznék magukat és folyamatos félelemben élnének. A technikai fejlődés felgyorsulása következtében a radar talán tíz-tizenöt év múlva elavult eszköz lenne. Ezek után évszázadokra ott maradna a sérült táj, az elpusztított környezet. A lokátor telepítéséhez szükséges talajmunkák pedig a város vízbázisát is érinthetik.

A CMM ezért arra kéri a Magyar Köztársaság elnökét és a felelős politikusokat, hogy ne telepítsék a radart a Pécs határában lévő Tubes hegyre. A szervezet továbbra is ellenzi az építkezést, ezért "minden demokratikus és jogi eszközt fel fog használni a telepítés megakadályozására".