Külső emberekkel építene le Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Jelenleg jól fizető civil állásokban dolgozó szakembereket szeretne átcsábítani az állami szervekhez netes naplójának bejegyzése szerint Gyurcsány Ferenc, segítve a politikusokat az államreform végrehajtásában. A miniszterelnök több egyértelmű utalást tesz arra is, hogy leépítések lesznek.
Vágólapra másolva!

A kormányfő blogjának legfrissebb bejegyzésében azon elmélkedik, hogy a "politikusokon túl" sikerül-e olyan embereket bevonnia az állam megújításába, akik nagy tapasztalattal rendelkeznek arról, hogyan kell egy nagy szervezetet hatékonyan működtetni. A reform indokaként azt írja, hogy az igazgatás a közös adóforintokból működik, ezért természetes elvárás, hogy a majdani jó minőségű szolgáltatás olcsóbban működjön.

Hozzáteszi, hogy a kormánynak döntően politikusokból kell állnia, de az állam megreformálását, "nagy tapasztalattal bíró, erős, határozott szakértőkre kell bízni", mert egyébként nem tudja magát "Münchhausen báróként megújítani".

A naplóbejegyzés szerint olyan szakértőkre számít, akiknek a tapasztalata a "hatékonyságelvű világból" származik. "Biztos vagyok benne, hogy csak akkor lehetünk sikeresek, ha néhányuk támogatását meg tudjuk szerezni" - írja Gyurcsány, hozzátéve, hogy ezeknek az új embereknek kevesebbet tudnak fizetni, mint amennyit a magánszférában kerestek, és a feltételek is nehezebbek, "de sokkal nagyobb a kihívás és a tét".

Megjegyzi azt is, hogy ezek az átalakítások konfliktusokkal járnak majd, "azok szemszögéből nézve, akiknek a munkáját ezekkel az átalakításokkal meg lehet spórolni". Ezzel egyértelműen a majdani leépítésekre utal, hozzátéve, hogy "a szükséges méltányosság és körültekintő magatartás mellett" ezt a nézőpontot "az igazgatáson kívülre kell helyezni".

Gyurcsány nem először utal arra, hogy nehéz, egyes csoportok érdekeit sértő döntésekre készül az új kormány élén. Ezekről konkrétumot egyelőre alig tudni, a kormányprogram ugyanis még nem véglegesedett a koalíciós tárgyalásokon. Gyurcsány ugyanakkor korábban jelezte, a kormány várhatóan június 14-i megalakítása után benyújtanak több, a reformokkal kapcsolatos törvényjavaslatot.