Befogta Tarlós Demszkyt a Gallup szerint

Vágólapra másolva!
Nem csak hogy behozta Demszky Gábor előnyét a főpolgármesteri posztért függetlenként, Fidesz támogatással induló Tarlós István, hanem két százalékkal le is hagyta a jelenlegi főpolgármestert - derül ki a Gallup közvélemény-kutatásából. A felmérés szerint a fővárosiak 37 százaléka szavazna Tarlósra, és 35 százaléka Demszkyre. A kutatásból kiderül az is, hogy az áprilisban az SZDSZ-re voksolók alacsonyabb arányban tartják alkalmasnak Demszkyt főpolgármesternek, mint az akkor MSZP-re, vagy az MDF-re voksolók.
Vágólapra másolva!

Két százalékkal többen szavaznának Tarlós Istvánra, mint Demszky Gáborra a fővárosban - derül ki a Gallup közvélemény-kutató intézet legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint az SZDSZ-es Demszky 35, a függetlenként, Fidesz támogatással induló Tarlós 37, míg az MDF-es Katona Kálmán 8 százalékot kapna a budapesti szavazópolgároktól.

A valamivel több mint ezer fő telefonos megkérdezésével augusztus 30. és szeptember 1. között végzett kutatás adatai szerint a budapestiek kétharmada - 67 százalék - már spontán módon meg tudja nevezni Tarlós Istvánt mint főpolgármester jelöltet, és további 25 százalék állítja a neve hallatán: tudja róla, hogy jelölt. Demszky Gábor ismertsége ugyanakkor messze felülmúlja ezt: a spontán és segített említések aránya együttesen eléri a 99%-ot. Katona Kálmánt a megkérdezettek 36% említette magától jelöltként, segítséggel közel ennyien tudták, hogy indul a főpolgármesterségért.

Kiderült az is, hogy a Tarlós Istvánt a többség - 69 százalék - függetlenként azonosítja, és csak 15 százalék nevezte a Fidesz, 3 százalék a Fidesz-KDNP jelöltjének. Demszky Gáborról a fővárosiak 62 százaléka tartja úgy, hogy az SZDSZ jelöltje, közös MSZP-SZDSZ jelöltnek csak a megkérdezettek negyede véli.

A fővárosi szavazópolgárok szinte egyforma arányban tartják Demszky Gábort - 36 százalék - és Tarlós Istvánt - 35 százalék - alkalmas jelöltnek, viszont Demszky-vel kapcsolatban sokkal több az ellenérzés: a szavazók 37 százaléka szerint nem alkalmas a poszt betöltésére, míg Tarlós csak 20 százalékuk tartja alkalmatlannak.

Demszky Gábort főleg a nők, a 60 év felettiek, az alapfokú végzettségűek és a közepes jövedelműek vélik alkalmasnak a posztra, míg Tarlós Istvánt inkább a felsőfokú végzettségűek, illetve a legalacsonyabb és legmagasabb jövedelműek.

A közvélemény-kutatók szerint meglepő, hogy az áprilisi választásokon SZDSZ-re szavazók alacsonyabb arányban tartják Demszkyt alkalmasnak főpolgármesternek (43 százalék), mint az MDF-re (50 százalék) és az MSZP-re voksolók (57 százalék).