Hibák sora vezetett a tűzoltók halálához

Vágólapra másolva!
Szakmai hibákat állapított meg az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vezetője által a műegyetemi tűzzel kapcsolatban indított szakmai vizsgálat; a három tűzoltó halálát a hiányosságok láncolata okozta - jelentette be a katasztrófavédelem szóvivője kedden.
Vágólapra másolva!

Az OKF a tűzoltás, a mentés végrehajtásának szakszerűségét, a parancsnoki tevékenységet, a rádióforgalmazást, valamint a halálesetek, sérülések okait és körülményeit, illetve az állomány kiképzettségének, felkészültségének fokát vizsgálta.

A bizottság megállapította, hogy a Fővárosi Tűzoltóparancsnokság (FTP) és a katasztrófavédelem jelentésében szereplő hiányosságok külön-külön nem vezettek volna a sérülések és a halálesetek bekövetkezéséhez. A szabálytalanságok, a híradó ügyeleti tevékenység és a parancsnoki irányítás gyengesége, valamint a tűzoltók beosztásukhoz képest való alulképzettsége, és ezek láncolata vezetett a három tűzoltó halálához és a hét tűzoltó füstmérgezéséhez - mondta Dobson Tibor.

Lamperth Mónika önkormányzati miniszter múlt kedden, a parlament önkormányzati bizottsága előtt kérdésre válaszolva elismerte: nem kizárható, hogy az ügyben személyi felelősségre vonás is történhet.

Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője kedden arról tájékoztatta a távirati irodát, hogy a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen K épületének pincéjében lévő lőtéren keletkezett tűzzel kapcsolatban lezárult vizsgálat eredményét az OKF főigazgatója megküldte a tűzoltóságot felügyelő önkormányzati miniszternek, és a vizsgálat eredményéről szerdán délelőtt, a Mogyoródi úti székházukban sajtótájékoztató keretében számolnak be.

A balesetben elhunyt három tűzoltó azért ment le a lőtéren lévő tűzfészekhez, mert nem volt egyértelműen tisztázva, hogy vannak-e még kimentésre váró emberek. Azt feltételezték, hogy a már kimentett három ember mellett más személyek is lehetnek a lőtéren.

Az augusztus 8-án, a tűz keletkezésének éjszakáján elrendelt vizsgálatokra Tatár Attila altábornagy, az OKF főigazgatója 30 napos határidőt szabott. A Budapesti Rendőr-főkapitányság államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a három tűzoltó halálának körülményeit, de azt, hogy konkrétan mi okozta a tüzet, egyelőre sem a rendőrség, sem pedig a fővárosi tűzoltóság nem tudta megállapítani.