Belvízvédelmi készültséget összesen ötvenhét szakaszon rendeltek el a vízügyi hatóságok, huszonnyolc helyen elsőfokú, a többi helyen másodfokú készültséget.

Fotó: MTI
Pénteken a százhuszonöt szivattyútelep 8,6 millió köbméter belvizet emelt át a csatornákba

Csaknem százezer hektárnyi földterületet öntött el a belvíz az országban, ennek fele vetés, szántóterület - közölte a vízügy szombaton.

A Kisalföldön is megkezdődött az olvadás, az országosan elöntött terület nagysága elsősorban a Hanságban, és a Szigetközben megjelenő belvíz miatt emelkedett - tudatta Jakus György, az Országos Műszaki Irányító Törzs helyettes vezetője.

Az elmúlt napon a százhuszonhárom állandó és két mobil szivattyútelep összesen 8,6 millió köbméter belvizet emelt át a csatornákba. Negyvenhét tározóban 49,2 millió köbméter belvizet tároznak. A védekezési munkálatokban 546 ember vett részt, 169 gépkocsival és 43 munkagéppel - olvasható a közleményben.

Belvízvédelmi készültséget összesen ötvenhét szakaszon rendeltek el a vízügyi hatóságok.

Valamennyi belvízvédelmi szakaszon első, illetve másodfokú készültségi fokozatot rendelt el Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) - tájékoztatott a társaság szóvivője szombaton.

A belvízzel elöntött terület nagysága Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében meghaladja a 11 ezer hektárt, ennek jó része mezőgazdaságilag művelt - mondta Csont Csaba.

Szombaton a tiszakeszi belvízvédelmi szakaszon is első fokú készültséget rendeltek el, így már az Ékövizig valamennyi belvízvédelmi szakaszán első, illetve másodfokú készültségi fokozat van érvényben. A Bodrogközben a legmagasabb a készültség - tette hozzá.

A tíz szivattyútelep az elmúlt huszonnégy órában 740 ezer köbméter vizet emelt át a főcsatornákból a befogadó folyókba.

A szóvivő tájékoztatása szerint jelentősebb csapadékra nem kell számítani a következő napokban, de a decemberi havazás és eső mennyisége a síkvidéki területeken az átlagos értékek kétszerese volt. A talaj telítettsége és a talajfagy miatt a lehullott, illetve az elolvadt vízmennyiség nem tud beszivárogni, a fő- és mellékcsatornák teltsége 100 százalékos - magyarázta Csont Csaba.