Sokan keveslik a 13. havi fizetést

2006.01.19. 8:14

A közszféra dolgozói közül sokan meglepődtek, hogy milyen kevés pénzt kaptak 13. havi fizetését. Az emberek többsége ugyanis arra számított, hogy a pluszpénz a 2006-os szabályok szerint adózik, ám valójában a tavalyi előírások szerint a legmagasabb, 38 százalékos adósávba esik - írja a Népszabadság.

Január 16-án rendben átutalták a törvény szerint járó 13. havi illetményt az érintetteknek, többek között a pedagógusoknak, az egészségügyben és a közhivatalokban dolgozóknak. A 800 ezer közszférában dolgozó közül azonban sokan több pénzre számítottak, mint amit kaptak - írja a Népszabadság.

Az érintettek főleg azért panaszkodnak, mert arra számítottak, hogy a pluszpénz után már a 2006-os szabályok szerint kell adózniuk. Sokan azzal sem számoltak, hogy a 2005-ös előírások szerint a 13. havi fizetés a 38 százalékos adósávba esik.

Fehér József, a Magyar Közalkalmazottak és Köztisztviselők Szakszervezetének, főtitkára is jelezte, sokan megkeresték őket ezekkel a panaszokkal. A szervezet fontolgatja, hogy Alkotmánybírósághoz fordul, de nem az adók miatt, hanem azért, mert 30-40 ezer munkavállalónak december 31-e előtt megszűnt a munkaviszonya, ezért a szabályok szerint nem kapott 13. havi illetményt - írja a Népszabadság.

KAPCSOLÓDÓ CIKK