A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője, Dékány András a távirati irodának megerősítette a Magyar Televízió értesülését, amely szerint elhullott vadkacsát találtak kedden a fővárosban a pesti Duna-parton, de, közlése szerint, a tetem nem tartalmaz emberre is veszélyes H5N1 vírust.

A szóvivő elmondta: a szakemberek az Országos Állategészségügyi Intézetben megkezdték az elhullott állat vizsgálatát, az első eredmények szerint azonban semmi nem utal arra, hogy Magyarországon megjelent volna a madárinfluenza H5N1 emberre is veszélyes vírustörzse.

Dékány András jelezte azt is, hogy csak tíz nap múlva lehet egyértelműen megmondani, miben pusztult el az állat, a gyorstesztek eredménye pedig három-öt napon belül várható. A szóvivő utalt ugyanakkor arra, hogy nem csoportos elhullásról, hanem egyedi esetről van szó.

Elmondta: a magyar állategészségügyi hatóságok mostantól fokozottan figyelik azokat az élőhelyeket - például a Velencei-tavat, illetve a Balatont -, ahol nagyobb létszámban megfordulnak vándormadarak, elsősorban hattyúk.