Áltaxisok késelhették meg a brit turistát

2006.03.06. 15:20

Több nagy taxis társaságnak is létezik egy-egy hamis megfelelője, melyeknek sofőrjei csak éjjel vonulnak az utcákra - tudtuk meg taxis cégek vezetőitől. A bejegyzetlen, telefonon elérhetetlen társaságok tagjai a nagy cégekéhez hasonló logót vagy nevet viselnek, ezzel tévesztik meg az utasokat. Általában ők követik el a legtöbb visszaélést külföldiekkel szemben. Valószínűleg egy ilyen társaság tagjai támadtak meg két külföldit Budapesten.

Rengeteg bosszúságot okoznak a nagy taxis társaságoknak az őket utánzó, az utasokat megtévesztő hamis taxitársaságok, amelyeknek tagjai kizárólag este vonulnak az utcákra. A bejegyzetlen, telefonon elérhetetlen társaságok taxisai autójukon a nagy cégekéhez hasonló logót és nevet tüntetnek fel, ezzel megtévesztik az utasokat.

Ezek a taxisok általában külföldiekre vadásznak, leggyakrabban pályaudvarok és szórakozóhelyek környékén várnak utasra, és a normál ár többszörösét kérik el - tudtuk meg több taxis cég vezetőjétől.

A valódi társaságok tagjai eddig hiába próbáltak fellépni ellenük - jogi úton is -, nem jártak sikerrel. "Éjszaka ritkán dolgoznak a drosztellenőrök, akik a taxisok engedélyét ellenőrzik. Mire pedig rendőrt hívnánk, addigra leszerelik a logójukat" - mondta az [origo]-nak Csaba Péter, a Főtaxi vérérigazgató-helyettese.

Feltehetőleg egy ilyen társaság tagjai támadtak meg pénteken két külföldit Budapesten. A két brit férfi és taxisuk vitába keveredett a magas viteldíj miatt, majd a két külföldi a II. kerületi Fillér utcánál kiszállt az autóból. A taxis segítségül hívta két kollégáját, akikkel együtt elállták a két külföldi útját, megverték őket, egyikőjüket meg is késelték. A megkéselt férfi súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedett.

A BRFK sajtóosztályán arról nem tudtak felvilágosítást adni, hogy a súlyosan bántalmazott férfi jelenleg milyen állapotban van, arról pedig nem szolgálhatnak információval, hogy a férfit melyik kórházba szállították. Az életveszélyes testi sértés okozásával gyanúsított taxis feladta magát a rendőrségen, ő szabadlábon védekezhet. Két társa közül egyiket tanúként hallgatta ki a rendőrség, a harmadik taxist egyelőre nem találták meg.

A sajtóban több helyen is tévesen jelent meg, hogy az érintett taxisok a City Taxi munkatársai, valójában azonban valószínűleg a cég nevével visszaélő, a City Taxiéhoz hasonló nevet viselő társaság tagjairól van szó.

Tamás Miklós, a City Taxi elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy perben állnak egy hasonló nevet - City Cab - viselő társasággal, és jogi úton próbálják elérni, hogy ne használhassák ezt a nevet. Tamás Miklós elmondása szerint a hasonló nevet viselő, kizárólag éjjel dolgozó taxisokkal már többször meggyűlt a bajuk a City Taxi munkatársainak: bizonyos területeket - például pályaudvarok, nagy áruházak környékét - a saját fennhatóságuk alá vontak az "ál-citysek", és a rendelésre kiérkező nagy társaságok tagjait megpróbálják elzavarni - mondta Tamás Miklós. Ilyen eset miatt utoljára január 20-án tett feljelentést a City Taxi.

A City Cab társaság nem szerepel a tudakozóban, és az interneten is hiába kerestünk róluk információt.

A Főtaxinak is létezik egy éjszakai másolója, ez a társaság a Főtaxiéhoz megtévesztően hasonló logót használ - mondta az [origo]-nak Csaba Péter, a Főtaxi vérérigazgató-helyettese. A Főtaxi egyelőre nem tett feljelentést a logójukat másoló cég ellen, a vérérigazgató-helyettes szerint szinte lehetetlen elfogni az őket másoló társaság tagjait.

Tiefenthaler Eszter

KAPCSOLÓDÓ CIKK