Orbán még kérdezne a tb-csökkentésről

2006.03.23. 12:39

A Fidesz miniszterelnök-jelöltje, Orbán Viktor a Világgazdaságnak adott interjújában közölte: győzelme esetén egyik első dolga az lenne, hogy magához kéretné gazdasági miniszterét, és megkérdezné, lehetséges-e július elsejével csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot 10 százalékponttal. A júliusi csökkentést korábban már konkrét ígéretként fogalmazta meg Orbán, aki az interjúban beszélt arról is, hogy 7 százalékos gazdasági növekedéssel sem lenne elégedett.

Az eddigiektől némileg eltérő nyilatkozatot tett a Fidesz elnöke pártja tb-csökkentési terveiről a Világgazdaságnak adott interjújában. Korábban Orbán Viktor azt ígérte, hogy a kormányváltást követően a munkahelyteremtés érdekében július 1-től tíz százalékponttal csökkenteni fogják a társadalombiztosítási járulékot. Az interjúban ezzel kapcsolatban viszont már úgy fogalmazott, hogy a választások után az új miniszterelnöknek "magához kell kéretnie Matolcsy György gazdasági csúcsminisztert, és meg kell kérdeznie tőle, képesek vagyunk-e július elsejei határidővel csökkenteni a társadalombiztosítási járulékot 29-ről 19 százalékra".

Igaz, az újságírók azon kérdésére, hogy "Ha törik, ha szakad, csökkentik a tb-járulékot?", azt felelte: "A magyar gazdaság infarktus közeli állapotban van. A járulékcsökkentés az a szívgyógyszer, amely segít elkerülni az infarktust." Emellett hozzátette, hogy ez az "arkhimédészi pont" a programjukban, és ettől nem tágítanak. Orbán ismét visszautasította azokat - a kormánypártok és gazdasági elemzők által megfogalmazott - bírálatokat, amelyek szerint a radikális tb-csökkentés kockázatos lépés lenne. A Fidesz miniszterelnök-jelöltje a lap kérdésére elmondta, bízik benne, hogy Matolcsy György igennel válaszol majd a gazdasági csúcsminiszteri felkérésére.

Orbán beszélt arról is, "biztos, hogy kevesebb főállású alkalmazott, kevesebb főállású polgármester és még kevesebb önkormányzati képviselő kell". Hozzátette, hogy az állami szektorban is radikálisan át kell alakítani a közép- és a felső szintet is, "kevesebb minisztérium, kevesebb országos hatáskörű szerv, kevesebb háttérintézmény" - mondta a Fidesz elnöke.

A jelenlegi költségvetésről pedig azt mondta, hogy "az összeomlott, mint egy kártyavár", nehezen bírná ki a hátralévő fél évet. De hogy formailag új költségvetést kell-e benyújtani vagy ezt radikálisan csökkenteni, azt majd a választások után döntenék el.

Csökkentené a saját fizetését is

Az új miniszterelnöknek már az első napon konzultálnia kell Orbán szerint a jegybankelnökkel, akinek részvételével nagyon gyorsan létre kell hozni egy "költségvetési tanácsot". Ennek feladata az lenne, hogy véleményezze a kormány költségvetési tervezetét, amit az új testület támogatása nélkül be sem nyújthatnának a parlament elé. A második fontos döntés a Fidesz elnöke szerint az lenne kormányra kerülésük esetén, hogy létrehoznának egy szabályt, miszerint ha a tervezett költségvetési szabályt túllépi a kabinet, akkor a miniszterek és a miniszterelnök fizetését csökkenteni kell.

Emlékezetes, hogy az 1998-as kampányban Orbánék ígéretei között szerepelt, hogy hétszázalékos lesz a gazdasági növekedés, ami aztán nem valósult meg. A Fidesz elnöke kérdésre válaszolva most azt mondta, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben még a hétszázalékos növekedéssel is elégedetlen lenne. Úgy fogalmaz: "Nagy boomot várok."

Nem gondolkodik a vereség utáni helyzetéről

Arra a kérdésre, hogy hány száz milliárdba kerülnek a Fidesz eddig elhangzott ígéretei, Orbán Viktor meglepődött, majd azt felelte: "Nem látok ígéretet, amely extra kiadásokkal járna, és ne lenne meg a bevételi lába."

Az ellenzéki vezető szerint kormányváltás után az összes kiadást le kell állítani, ami nem kapcsolódik a mindennapi élet biztonságához. A bevételi oldalon pedig már létező 200 ezer munkahelyet vonna be az adózói körbe. Mindebben nem a leendő saját kormányára számítana, hanem "a magyar vállalkozói életre".

Arra kérdésre, hogy mi lenne, ha nem a Fidesz nyerné a választásokat, azt felelte, hogy akkor még rosszabb helyzetbe kerülne az ország. Emellett elmondta, hogy a vereség utáni saját pártelnöki sorsával nem foglalkozik, mert az ilyen gondolatok nem vezetnek sehova.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK