Árvízi vészhelyzetet hirdetett a kormány

2006.04.03. 10:56

Az árvíz miatt vészhelyzetet hirdetett ki a kormány a Duna felső szakaszán és az Ipoly környékén. Ez felhatalamazást ad a polgármestereknek, hogy saját hatáskörben rendeljenek el kitelepítést és utazási korlátozást. A Duna vízszintje Budapesten hétfőn elérte a 2002-es rekordmagasságot, a folyó várhatóan kedden tetőzik majd a fővárosban. A legtöbb problémát a Dunakanyarban okozza az árvíz, több települést teljesen körbevett a víz. A Tiszán a jövő héten várható komoly árhullám.

A Visegrádtól Szentendréig tartó szakaszon, vagyis a Dunakanyarban okozza a legtöbb bajt az árvíz. Az érintett szakaszon 13 településen van érvényben a legmagasabb, vagyis harmadfokú árvízvédelmi készültség. Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az [origo]-nak elmondta: az áradó Duna miatt nem lehet megközelíteni a szentendrei szigeten fekvő Kisoroszit, a 840 lelket számláló falut teljesen körbevette a víz. Ugyancsak nehezen közelíthető meg közúton Tahitótfalu és Leányfalu.

A szintén Pest megyei Surányból, amelyet az árvíz miatt nem lehet megközelíteni közúton, mentőhelikopterrel szállítottak egy másfél éves gyereket a budapesti László Kórházba. A kisgyermeket kiszáradás miatt kellett gyorsan kórházba juttatni - mondta Győrfi Pál, a mentőszolgálat szóvivője. A szóvivő az esettel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy a mentőszolgálat légimentőflottája készenlétben áll, hogy szükség esetén részt vegyen az esetleges árvízi mentésben. (A víz által körbevett településekről részletesen olvashat cikkünk második oldalán).

Vészhelyzetet hirdettek ki

Árvízvédekezési vészhelyzetet hirdetett hétfőn 15 órától Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A vészhelyzet a Dunán a Komárom-Esztergom-Budapest-Tass szakaszra, illetve az Ipoly folyón Ipolytölgyes és a torkolat közötti szakaszra terjed ki - közölte Gyurcsány Ferenc. A veszélyhelyzet kihirdetése arra ad felhatalmazást, hogy az érintett területek polgármesterei, illetve Budapest főpolgármestere bizonyos döntéseket a képviselő-testület előzetes jóváhagyása nélkül meghozhassanak.

A vészhelyzet lehetővé teszi a kitelepítés elrendelését, valamint közlekedési, utazási korlátozás bevezetését is. Demszky Gábor már vasárnap kérte a kormánytól a vészhelyzet, valamint a hajózási tilalom elrendelését. A kormányfő vasárnap azt mondta, hogy erre még nincs szükség.

Romlott az ivóvíz Dömösön és Pilismaróton

A Komárom-Esztergom megyei Dömös és Pilismarót településeken az ivóvíz minőségének romlása miatt vízkorlátozást rendeltek el hétfőn. Az ivóvízébe bejutott a Duna vize, így a két településen biztonsági okokból megtiltották az ivóvíz fogyasztását. Az ivóvizet délután négy órától lajtoskocsikkal és palackokban szállítják több napig a két település mintegy 2500 lakosának - közölte Grosschmid Sándor megyei tisztifőorvos.

Az OKF szóvivője szerint - hétfő délelőttig - az árvíz és belvíz miatt 374-ről 458-re nőtt azok száma, akik kénytelenek voltak elhagyni otthonaikat. A hétvégén többek között Szentendréről, Szigetmonostorról, a Római-partról és a Népszigetről kellett összesen 165 embert kitelepíteni, kizárólag azokat, akik hullámtérben laktak. Az ország többi részén a lakosság védelme szempontjából nincs ilyen nehéz helyzet. A védekezésben országszerte közel 10 ezer ember vesz részt, köztük vízügyesek, tűzoltók, katasztrófavédelmi szakemberek és katonák.

Rekordmagasságon tetőzik a Duna

Reich Gyula, az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője az [origo]-nak elmondta: Komárom-Esztergom térségében várhatóan az eddig mért legmagasabb színt alatt marad a Duna, a fővárosban azonban 10-15 centiméterrel meghaladja majd a vízszint az eddig mért legmagasabb szintet, a 2002-es 848 centit.

A szakember szerint a rendkívüli helyzet oka, hogy az idén a sok éves átlagot meghaladó hó hullott, a Duna vízgyűjtőjében pedig öt-hat balatonnyi hó halmozódott fel. A helyzetet tovább súlyosbította, hogy nagy meleggel és heves esőzéssel későn érkezett meg a tavasz. Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján közölte, hogy a rossz időjárás miatt az áradás várhatóan több napig el elhúzódik.

Veszélyben a Margitsziget és a Római-part

Fotó: MTI

A Duna várhatóan kedden tetőzik Budapesten, a mostani számítások szerint rekordmagasságon, 862 centiméteren. A Duna vízállása Budapestnél hétfő délután elérte 848 centit, vagyis a 2002-es rekordot. A fővárosban a Margitszigeten és a Római-parton a legrosszabb a helyzet.

Bátori Marianna, a védekezés szakmai irányítását végző Fővárosi Csatornázási Művek szóvivője az [origo]-nak elmondta: a Margitszigeten 3 nap alatt sikerült felépíteni a 9 méteres, ideiglenes körgátat, amely várhatóan megvédi a szigetet. A Margitsziget továbbra is le van zárva a látogatók elől. Bátori szerint minderre a katasztrófa-turisták, vagyis a bámészkodók miatt volt szükség, akik megnehezítették a védekezési munkákat.

A Csatornázási Művek szóvivője elmondta: a Római-parton lezárták az összes kaput, vagyis azokat a bejárókat, ahol a védvonalon keresztül megközelíthető a hullámtér. A kapukat gerendákkal és agyaggal zárják el. A hullámtér egy részét, valamint az itt található házakat elöntette a víz.

A főváros II. kerületében a Bem József térnél és a Margit híd alatt a csatornákon keresztül feltört a víz és nehezíti a közlekedést. A Bem József tér közelében az útkereszteződésben közel 30 centiméteres magasságban áll a víz. Hétfőn délután a Margit híd alatt szintén 30 centiméteres víz állt az úton, emiatt a Bem rakpart érintett szakaszán óriási torlódások alakultak ki.

Árad a Tisza is

Az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője szerint a Tiszán jövő héten várható rendkívüli áradás. A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei védelmi bizottság szerint a Felső-Tisza mentén már jelenleg is a magas vízállás elleni védekezésre kell berendezkedni. A vízügyi előrejelzések szerint az árhullám jelenleg egy méterrel marad el az eddig mért maximumtól.

A Hernád, a Sajó és a Tisza áradása miatt több útszakaszt lezártak hétfőn Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A Hernád áradása miatt lezárták a Pere és Hernádszentandrás, valamint a Sajólád és Bőcs közötti útszakaszt. A Sajó áradása miatt Sajóörst csak kerülővel lehet megközelíteni. A Tisza áradása miatt Ároktő és Tiszacsege között nem közlekedik a komp, de a révhez vezető úton sem lehet közlekedni, valamint a Zemplénagárdra és a Révleányvárra vezető utat is lezárták.

Az árvíz elleni védekezés eddig hárommilliárd forintba került - közölte sajtótájékoztatóján Persányi Miklós környezetvédelmi és vízügyi miniszter. A levonuló árhullámok biztonságos levezetésére naponta 200 millió forintot kell költeni. Jelenleg a Dunán, a Tiszán és más folyókon összesen 3100 kilométeren védekeznek az árvíz ellen, harmadfokú készültség 733 kilométeres szakaszon van érvényben.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK